Da styreleder og revisor protesterte mot tvilsomme forhold i regnskapet for 1998, sto KPMG parat til å påta seg ansvaret for revisjonen av selskapene i Finance Credit-systemet mens Torgeir Stensrud selv overtok som styreleder. Fra da av gikk det bare en vei, og i ettertid kan alle bare undres over hvordan det var mulig å holde FC-systemet flytende helt fram til høsten 2002.

Stensrud hovedmann
Selv om det er Trond Kristoffersen som sitter på tiltalebenken i straffesaken som pågår i Oslo tingrett, er det Torgeir Stensrud som gjennom vitneprovene hittil fremstår som hovedmann. Mandag fortalte revisor Per Kristian Ertvaag at han forlangte å få møte styreleder Tor Ask Terkelsen for å konfrontere ham med forhold i regnskapet for 1998. Møtet fant sted natten mellom 12. og 13. januar på kontoret til revisjonsfirmaet Audinor på Lysaker. Ertvaag sa han husket møtet godt fordi styrelederen ringte ett av styremedlemmene mens møtet pågikk.

«Husker ikke»
Tirsdag sto Terkelsen selv i vitneboksen og fortalte at han husket møtet godt og at han hadde tilkalt både styremedlem Tønnes Thomstad som senere ledet Stensruds investeringsselskap og Torgeir Stensrud selv. Den som ikke var til stede denne natten var den nå tiltalte Trond Kristoffersen. Det var ikke så mye mer styreleder Terkelsen angivelig husket om hvordan han hadde gjennomført sine plikter som styreleder da dragkampen om regnskapet for 1998 pågikk. Gjentatte spørsmål fra aktor om hva han hadde gjort for å rydde opp, ble etter lang betenkningstid besvart med «husker ikke».

Skulle ordne opp
Han innrømmet imidlertid at han hadde påtatt seg å ordne opp i forholdene og mente at han hadde hatt god kontakt med revisor, men alt ordnet seg da generalforsamlingen i selskapet 5. april valgte Torgeir Stensrud til styreleder i stedet for Terkelsen mens Audinor ble byttet ut med KPMG. Ertvaag sto i vitneboksen både mandag og tirsdag. Han avsluttet sitt vitneprov med å fortelle hvordan forholdet til Finance Credit opphørte.
– I det øyeblikket vi gikk forbi Stensrud og henvendte oss direkte til styrelederen var vi i realiteten ute, sa Ertvaag. Han opplyste retten om at han hadde muntlig og skriftlig brakt alle informasjoner om sine innvendinger mot 1998-regnskapet videre til KPMG.

Stensrud i ledertrøya
Ertvaag oppga også navnet på dem han hadde hatt kontakt med i KPMG.
Et annet styremedlem, Erling Ulven Borg, sa i sin vitneforkl#229 at han vurderte Stensrud som lederen i Finance Credit. Hver gang Borg etterlyste forkl#229 på underlige forhold i regnskapet, var det Stensrud som sto for redegjørelsene.
– Det var Stensrud som opptrådte i «ledertrøya» slik jeg oppfattet det mens Kristoffersen ordnet med tallmaterialet, sa Borg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.