Boris Benulic er tiltalt for svindel med regnskapene i Troms Krafts svenske datterselskap Kraft & Kultur. Onsdag gikk Benulics forvarerer til harde angrep mot det de mener er et skjult samarbeid mellom Ekobrottsmyndigheten og Troms Krafts advokater og rådgivere.

- Jeg har i løpet av mine 40 år i rettsvesenet aldri opplevd noe lignende, sa hovedtiltalte Boris Benulics forsvarer Hans Strandberg i retten da han og advokat Olle Kullinger la frem epostutvekslingen i straffesaken mot Benulic.

Les også: Kamp om hemmelige dokumenter i milliardskandale

I rettssaken i Södertörns Tingsrätt utenfor Stockholm opplyste forsvarerne at aktor Gollard ikke hadde ført disse dokumentene fra 2014 inn i etterforskningsmaterialet. I stedet har de havnet i pollitiets sidemateriale, som de svenske forsvarerne kaller «slasket», søppelbøtta.

Først etter at advokatene begjærte innsyn i dokumentene 23. mars i år ble de ført inn i loggen over etterforskningsdokumenter. Dokumentene DN har fått tilgang til viser at aktor Gollard fra klokken 06.59 den 25. mars i år førte inn dokumentene. Tross gjentatte henvendelser de siste dagene vil ikke Gollard eller Ekobrottsmyndigheten uttale seg til DN.

– Emailene viser et skjult samarbeid mellom Ekobrottsmyndigheten og Troms Krafts advokater og rådgivere. Kymäläinen fra Danowsky representerer Troms Kraft i deres sivile søksmål og har en av de sterkeste lojalitetspliktene som finnes i Sverige, og han leder altså politiets etterforskning av utredningen av regnskapsfeil, sa forsvarer Olle Kullinger i rettssalen etter å ha lest opp fra dokumentene.

– Dette betyr at rapporten fra Holmgren til Ekobrottsmyndigheten er verdiløs som bevis i saken, siden den er betalt av Troms Kraft, hevdet Kullinger. Som DN skrev tirsdag har Ekobrottsmyndigheten opplyst til forsvarerne at de ikke har betalt konsulent Holmgren for hennes arbeid for politiet.

Blant tilhørerne til Kullingers tordentale var advokat Andreas Eriksson fra Troms Krafts advokatbyrå Danowsky. På mandag ble han og tilhørerne kastet på gangen da dommeren stengte dørene for å få gjennom Grant Thorntons dokumenter og metoder, som selskapet hevder inneholder forretningshemmeligheter. Hverken Eriksson eller Danowsky vil gi noen kommentarer til DN.

Rettssaken følges av flere norske og svenske advokatbyråer som representerer ulike interesser knyttet til straffesaken og det sivile søksmålet. Flere av dem kalte politiets etterforskning «en skandale», uten at de ville bli sitert ved navn.

Dette er saken

I november 2011 anmeldte Troms Kraft regnskapsjuks i sitt svenske datterselskap Kraft & Kultur. Ekobrottsmyndigheten har tiltalt tildligere administrerende direktør Boris Benulic for svindel. Straffesaken startet mandag i Stockholm.

I januar 2013 gikk Troms Kraft også til sivilt erstatningssøksmål på 1,77 milliarder SEK mot revisjonsbyrået Grant Thornton for mangelfull revisjon av Kraft & Kultur.

Advokatene Peter Danowsky, Esa Kymäläinen og Anna Smitt i advokatfirmaet Danowsky & Partners har representert Troms Kraft i erstatningssaken. Kymäläinen og andre advokater fra Danowsky har også representert ansatte i kraftkonsernet og Troms Kraft i politiets straffesak. 

Grant Thornton hevder kravet fra Troms Kraft er grunnløst, ikke kan dokumenteres og at tapet er på maksimalt 200 millioner kroner. Grant Thornton har varslet motsøksmål på 1,77 milliarder SEK mot fire norske styremedlemmer i Kraft & Kultur.

Etterforskningen i straffesaken har pågått samtidig med partenes saksforberedelser i det sivile søksmålet, som kommer opp for Stockholm tingrett høsten 2015.

Les mer:

Tenker på Muhammad Ali dnPlus

Mener Troms Kraft styrer etterforskningen dnPlus

Støttes av revisor dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.