Investor Øystein Stray Spetalen uttalte seg igår sterkt kritisk til byggingen av to utenlandskabler til Tyskland og England, som regjeringen vedtok i forrige uke. Spetalen mener kraftprisen vil øke og undergrave den kraftkrevende industriens fremste fortrinn i Norge.

Spetalen fikk motbør fra både kraftbransjen og tungindustrien, som ikke venter at kraftprisen vil øke så mye at det blir et problem for industrien.

– Jeg ser at kraftselskapene mener jeg tar feil og at strømprisen kun vil øke med 2–3 øre fra dagens nivå. Spør Tom Nysted i Agder Energi om jeg kan utstede en call opsjon på to øre spread i ti år med strømpris Norge mot Tyskland/England på en milliard kroner, skriver Spetalen i en sms til DN igår morges.

Pudding

Spetalen utfordrer dermed Nysted til å gi ham en rett til å kjøpe strøm for en milliard kroner til dagens nivå pluss to-tre øre. Hvis kraftprisen stiger mer enn tre øre, vil opsjonen ha en positiv verdi, og Spetalen vil tjene penger.

Investoren legger til:

– Han mener jo at strømprisen ikke vil stige, så han må da være villig til å gi den. The proof of the pudding is in the eating.

Tom Nysted i Agder Energi mener han følger som han snakker ved at han nettopp har satt penger på at kraftprisen ikke vil øke stort som følge av utenlandskablene, som skal stå klare i 2020.

– Agder Energi har nylig inngått langsiktige kontrakter frem til 2030 med Hydro. Hadde Spetalen vært Hydro, skulle vi gjerne inngått kontrakt med ham, sier Nysted.

– Men ikke en slik deal som han foreslår?

– Nei, det blir for populistisk. Men vi har altså, som en av få, tatt et svært langt bet med industrien, og vi tror dette blir bra både for oss og for Hydro, sier han.

Ikke tid til tull

– Det er spread før og etter kabel jeg tar milliardveddemålet på. Nysted vet godt at prisen kommer til å stige kraftig når kabelen kommer. Hyggelig for kraftselskapene, trist for industrien og forbrukerne, svarer Spetalen.

Dette gidder ikke Nysted svare på.

– Nei, har ikke tid til å tulle.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.