År for år manipulerte Boris Benulic de oppblåste inntektene i regnskapene i Troms Kraft-datteren Kraft & Kultur, og allerede i 2003 var de fiktive inntektene over halvparten av omsetningen i Kraft & Kultur, ifølge aktor Lennart Gollard. Han havnet i en kraftig ordveksling med forsvarerne under sin gjennomgang.

Onsdag startet aktor sin gjennomgang av hvert enkelt regnskapsår, der Benulic hvert år fra 2003 til 2010 skal ha ført fiktive inntekter inn i årsregnskapet, ifølge tiltalen.

– Hver enkelt år er en forbrytelse, der Boris bevist og systematisk blåste opp regnskapsposten Upplupnas inntekter (påløpte men ikke fakturerte inntekter, red.anm.) og slik lurte revisorene og styret, sa Gollard.

 

14.500 sider

Denne og neste uke av rettssaken vil gå med til å gå gjennom bokføringen inntektene, der dokumentasjonen er på 14.500 sider. Onsdag er satt av til året 2003.

– Ekobrottmyndighetens økonomirevisor har gått gjennom regnskapet og bokføringen for alle år, og for 2003 finner hun ingen bilag eller dokumentasjon på posten upplupna inntekter. Regnskapet kan derfor ikke si noe som helst om selskapets økonomiske stilling, sa Gollard.

I 2003 utgjorde posten over halvparten av selskapets omsetning, og kom opp i over 200 millioner kroner. Mer enn 100 millioner av disse inntektene er fiktive og manipulert for å skjule at selskapet gikk med tap og ikke overskudd, hevdet aktor.

Det fikk selskapets revisor Inger Fjellner til å reagere. Hun mente selskapets bokføring av de upplupna inntektene ikke kunne stemme, og tok det opp med Boris Benulic. Kort tid etter ble hun byttet ut som revisor.

 – Det var styret i Kraft og Kultur som tok inititativ til å fjerne Fjellner, siden hun ikke hadde kompetanse på strømhandel, sier Benulic til DN.

Fjellner ble erstattet av Elisabeth Simonsson i Grant Thornton, som godkjente alle regnskap fra 2003 til og med 2010. I avhør er hun konfrontert med Troms Krafts undersøkelse etter at skandalen ble kjent i 2011. Der sier hun at hvis undersøkelsen stemmer, så hadde Kraft & Kultur i realiteten tapt all egenkapital allerede i 2005.

Stadig større lån

Gjennom alle år har selskapet finansiert driften med stadig større lån og kreditter, som høsten 2011 var på til sammen 1,6 milliarder kroner, sa aktor. Samtidig økte posten Upplupna inntekter like mye som bankkredittene, til 1,6 milliarder i 2010. Troms Kraft hadde finansiert opp og garantert for store deler av Kraft & Kultur sine kreditter, og har beregnet sitt tap på dette til 1,7 milliarder kroner.

Aktors bevisførsel i dag viser ifølge at både Borsi Benulic og en regnskapskonsulent åpenbart har brutt reglene om bokføring, siden han mener det ikke finnes bilag for posten Upplupna inntekter.

Benulic er også tiltalt for svindel og hans tidligere regnskapskonsulent for medvirkning til svindel. For å bevise svindel må aktor bevise at det han kaller en fiktiv regnskapspost på til sammen 1,4 milliarder kroner, også har ført til at Benulic i nærmere ti år skjulte at selskapet gikk med underskudd i stedet for overskudd.

Der ble aktor angrepet av forsvarerne i det som ble en lang ordveksling med stadige avbrytelser mellom aktor Gollard og Benulics forsvarere Olle Kullinger og Hans Strandberg.

- Kullinger: Du påstår at Boris i 2013 har ført 113 millioner kroner i for høye og feilaktige beløp?

- Gollard: Ja

- Kullinger: Og det mener du påvirker årsresultatet? Det er en alvorlig påstand, kan du dokumentere den?

- Gollard: Det påvirker selvfølgelig resultatet. Men vi har ikke funnet informasjon om bokføringen før 2005, og jeg vet ikke hvor det finnes.

- Strandberg: Det er jo en svært vesentlig opplysning til retten. Dere påstår at Boris har begått svindel, men kan ikke dokumentere det?

- Gollard: Hvis jeg skal svare på de spørsmålene så må vi få vår økonom hit, og hun skal avhøres i retten senere.

- Dommeren: Kanskje vi kan se på dette senere…

- Kullinger: Nei, dette er et helt sentralt spørsmål i tiltalen om svindel, om balanseposten upplupna inntekter faktisk har ført til at årsresultatet har blitt feil. Dette må vi klarhet i.

- Christina Bergenstein, Sjöös advokat: Jeg henger meg på det, og er helt enig, dette er et sentralt spørsmål.

- Dommeren. Vi avslutter der og tar pause. 

I pausen sa aktor Gollard kort til DN at de upplupna inntektene «selvfølgelig påvirker resultatet», mens Boris Benulic mener aktoren virker uforberedt.

– Her har man i fire år etterforsket saken, og så kan man ikke dokumentere med tall deres beregning av at upplupna inntekter påvirker årsresulatet, sier Benulic.

Forsvarerne startet etter lunsjen sine innledninger i saken. Rettssaken pågår frem til 15. juni.

Les også:

Tenker på Muhammad Ali dnPlus

Mener Troms Kraft styrer etterforskningen dnPlus

Støttes av revisor dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.