Tirsdag ettermiddag sluttet Stortinget seg til regjeringens forslag om at også andre aktører enn Statnett skal kunne bygge kraftkabler til utlandet, et forslag LO advarte sterkt mot i tirsdagens DN.

Olje- og energiminister Tord Lien går rett i strupen på LO under DNs energiseminar samme dag. Han avviser behovet for ytterligere utredninger.

– Hva som skal utredes her, fatter ikke jeg, sier Lien.

Han mener diskusjonen i Stortinget tirsdag kun handlet om hvem som skal få lov til å søke om å bygge utenlandskabler. Regjeringen mener åpning for flere aktører kan redusere kostnadene i utbyggingen og redusere risikoen for at kostnadene overføres til transmisjonregningen i Norge. Også i fremtiden blir det gjennom konsesjonssystemet fullt mulig å bestemme hvilke kabler som skal bygges og ikke.

– Diskusjonen i dag handler ikke om hvor mange kabler vi skal bygge, sier Lien.

Bra for LOs medlemmer

Lien mener uansett at mange av LOs medlemmer har grunn til å håpe på flere kraftkabler til utlandet. Det kan sikre bedre pris for norsk kraft og muliggjør bedre lønnsomhet i mange norske fornybarutbygginger.

-Vi skaffer arbeid for LOs medlemmer i alt fra Fosen til Egersund. Det er klart at hvis en hadde låst inn all kraften, ville en fått lavere kraftpriser. Men det ville også gitt lavere investeringer, sier Lien.

Han mener krafthandel er bra for Norge som helhet. Han mener også kraftprodusentene har krav på en viss forutsigbarhet her.

-Kapasitetsutbyggingen har skjedd fordi kraftprodusentene har ventet på nye kabler, sier Lien.

Han mener også at endringene i energiloven ikke er en radikal liberalisering.

-Det vi foreslår er en innstramming av energiloven sammenlignet med hvordan den var før 2013. Det er en innstramming fordi vi sier utbyggerne skal kunne pålegges anleggsbidrag, og superprofitt skal tilfalle staten, sier Lien.

Uenig

Før stortingsdebatten ba energi- og miljøkomiteen i en flertallsinnstiling om ytterligere utredning av en rekke punkter. Det ble det ikke noe av.

– Hvis han ikke fatter hva som skal utredes, bør han lese det flertallet i komiteen skriver i innstillingen, sier LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen i et svar til Lien.

–Spørsmålet tilbake til Tord Lien blir da – hvorfor fremmer han forslag om at andre enn Statnett skal bygge kabler, hvis de ikke skal bygges?

Gabrielsen reagerer også på at Lien snakker om at LO-medlemmer ønsker kabler.

– I denne saken vet Tord Lien at vi har bunnsolid forankring i alle våre forbund. I spørsmålet om privatisering står vi samlet, det bør ikke Tord Lien trekke i tvil, sier han.

Gabrielsen mener uansett at en Ap-ledet regjering etter 2017 vil velge en annen kurs.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.