Oslo Børs og andre europeiske børser falt kraftig mandag.

- Det var ikke noe stort drag i USA etter at Oslo Børs stengte på fredag. Så fikk vi aksjefall i Asia i morges, og i tillegg har vi fått skuffende PMI- tall fra Europa tidligere i dag, sier analytiker Kristian Tunaal i DNB Markets til TDN Finans.

Tunaal viser også til at valget i Frankrike bidrar til å dempe markedet.

Les også: - Fallet er ganske alarmerende

Stockholmsbørsen var ned 4,6 prosent, mens børsene i Frankfurt, Madrid og Paris endte ned rundt tre prosent. København og London-børsen var ned nær to prosent.

Telenor holdt igjen
Telenor var blant de beste aksjene på hovedindeksen med en nedgang på 1,3 prosent.

Den indiske telekomregulatøren, Trai, kom i ettermiddag med sitt forslag til betingelsene i den nye auksjonen av mobillisenser.

Forslagsdokumentet er på 176 sider og førsteinntrykket blant analytikere TDN Finans har vært i kontakt med er delt, med hensyn til hva forslaget vil innebære for Telenor.

Delt i synet på indisk auksjonsforslag
Analytiker Espen Torgersen i Carnegie tror auksjonen kan bli vel dyr for Telenor sin del. Han viser blant annet til at Telenor ikke har fått medhold for sitt argument om at en del av spektrumet bør reserveres for nye aktører.

- Det er ufordelaktig for Telenor dersom det blir en samlet auksjon, som det indikeres. Da må Telenor by i full konkurranse med alle andre, noe de tidligere har sagt vil gjøre det veldig vanskelig for selskapet, sier han til TDN Finans.

Han konkluderer med at det ”fortsatt er oppoverbakke” for Telenor i India.

Analytiker Christer Roth i DNB Markets har et annet førsteinntrykk. Han tror at sannsynligheten for at Telenor blir værende i det indiske markedet nå har økt.

- Vilkårene virker absolutt spiselige. Reserveprisene i 1.800 megahertz- båndet, som er 1,08 ganger høyere enn ved 3G-auksjonen, ser heller ikke så aller verst ut, sier han til TDN Finans.

Han viser til at Telenor selv har argumentert for at reserveprisen, som er ”inngangsbilletten” for å delta i auksjonen, bør settes til det samme som ved 3G-auksjonen i India.

- Det skal sies at det kun er inngangsbilletten, så gjenstår det å se hvor høyt auksjonen presser prisen. Betalingsformen, hvor majoriteten skal nedbetales over ti år er også betydningsfull for Telenor, ettersom de har selvpålagte investeringsrammer for virksomheten i India, sier Roth.

Telenor sluttet på 99,70 kroner, omsatt for 181 millioner kroner.

Oslo Børs falt 2,85 prosent til 409,25 poeng. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 4,2 milliarder kroner.

Les også:
Peter Hermanrud: - Resultatene blir bedre enn ventet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.