Salg av nyboliger ligger 17 prosent under fjoråret, mens igangsettingen er 26 prosent lavere enn første kvartal i fjor. Det viser tall for salg og igangsetting av boliger som Boligprodusentenes Forening la frem tirsdag.

Samtidig viser tallene at salget av nye boliger i mars måned var ned 17 prosent, mens igangsettingen falt hele 47 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

Før nyboligsalget steg med én prosent i februar har det vært ti måneder med sammenhengene fall i salget.

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene legger deler av skylden på påsken.

– Forrige måned hadde vi en gledelig måned med en liten opptur, men som følge av påsken så må vi forvente unormale tall i både mars og april. En nedgang på 17 prosent er nok større enn det som vi ville forventet med bare påske. Sånn sett har det vært en liten nedgang i mars i forhold til salget, sier Jæger.

«Ikke overraskende»

I første kvartal solgte en av Norges største boligutbyggere, Selvaag Bolig, 216 boliger til 788 millioner kroner.

– Vi hadde et veldig bra salg i første kvartal, men det var svakere enn første kvartal i fjor. Vi hadde et godt første kvartal i 2017, så det er ikke overraskende at det faller, sier administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig.

Han viser til at Boliglånsforskriften ennå ikke hadde slått inn i første kvartal i fjor, og at det først var i andre og tredje kvartal at de merket virkningen av den. Schumann opplyser at det derfor ikke er så rart at også igangsettingen faller.

– Hva tenker du om markedet fremover nå?

– Etterspørselen er bra i Oslo, men vi ser også at Stavanger har våknet opp igjen. Jeg tror tilbudet er såpass mye høyere i resten av landet så det vil holde seg mer stabilt, mens Oslo kommer til å virke sterkere fremover.

Daglig leder Espen Pay i Urbanium forteller at det som har vært positivt med nedgangen er at tilbudet av nye boliger er blitt redusert og man har fått en større balanse i markedet.

– Nedgangen i fjor har vi absolutt merket, i mars i fjor stoppet det helt opp. Vi har tatt det litt med ro, man skynder seg ikke når markedet er sånn som det har vært.

Han ser imidlertid lysere på markedet fremover og forteller at de nå skal ut med to nye prosjekter.

Nedadgående utvikling

Sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse opplyser at tallene for både igangsetting og salg fra første kvartal i år sammenlignet med første kvartal i fjor bekrefter at den nedadgående utviklingen har fortsatt.

– Nyboligsalget falt kraftig i fjor, og har siden vært svakt. Dette slår i sin tur ut i lavere igangsetting, sier han.

Også han mener noe av nedgangen må tilskrives at påsken.

– Nyboligsalget vil ta seg noe opp, blant annet som følge av at bruktboligprisene ser ut til å ha snudd til ny oppgang, sier Benedictow.

«Må kraftig ned»

Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika Gruppen tror imidlertid denne nedgangen bare er en begynnelse.

– Både nybygging og oppussingsmarkedet må kraftig ned av strukturelle grunner. Det er egentlig befolkningsveksten som er problemet. Vi har en befolkningsvekst på rundt 30.000 personer i året, og fortsatt ligger boligbyggingen omtrent på samme nivå selv om det bor drøye to personer på hver bolig, sier han og legger til:

– Dette vil føre til et vedvarende gradvis fall i boliginvesteringene. (Vilkår)