De totale investeringene i olje- og gassvirksomheten for 2011 blir nå anslått til 152,6 milliarder kroner inkludert rørtransport. Forrige anslag var på 151,7 milliarder kroner.

Det opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB) torsdag.

I 2012 blir de totale investeringene anslått til 184,6 milliarder kroner, sammenlignet med det forrige anslaget på 172,0 milliarder kroner.

Målt i løpende priser er investeringsanslaget for 2012 det høyeste som er gitt siden Statistisk sentralbyrå startet investeringstellingen i 1985. Det er anslagene for investeringene til felt i drift og feltutbygging som øker mest,

Leteinvesteringene i 2011 er ventet å være 29,2 milliarder kroner, fra 28,5 milliarder forrige kvartal. Investeringene til feltutbygging oppgis til å bli 39,7 milliarder kroner (38,5).

I 2012 ventes det leteinvesteringer på 32,4 milliarder kroner (32,4).

Investeringene til felt i drift er anslått til 77,2 milliarder kroner i 2011 (77,4), stigende til 96,4 neste år (88,9).

"Kombinasjonen av vedvarende høy oljepris og mange modne felt på norsk sokkel, danner bakteppet for det høye investeringsnivået som forventes neste år. Det foregår, og planlegges, utbygging av en rekke nye felt, og selskapene har omfattende boreplaner innenfor både produksjon og leting. På mange felter er også produksjonen fallende, og mange av innretningene er gamle. Dette nødvendiggjør oppgraderinger i stor skala. Slitt og foreldet infrastruktur byttes ut, og ny realkapital og teknologi implementeres – dette gjøres hovedsakelig for å øke utvinningsgraden i feltene. De siste årene er det også gjort en rekke små, og noen mellomstore, funn i nærheten av produserende felt. Mange av disse tilleggsressursene blir nå bygd ut i høyt tempo, både for å utnytte høy oljepris og ledig produksjonskapasitet i felt med fallende produksjon", skriver SSB i en melding.

Store utbyggingsprosjekter som Goliat, Gudrun og Ekofisk Sør vil etter planen nå sin investeringstopp til neste år. I tillegg vil det være omfattende investeringer på Eldfisk II, Skarv og Valemon. I 2012 er det også ventet at det kommer flere prosjekter som isolert sett vil bidra til å øke utbyggingsinvesteringene utover det som ligger i tellingen nå. Dette gjelder blant annet Luno/Draupne og Hild.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.