Den økonomiske krisen har ført til en kraftig økning av startlån gjennom Husbanken.

Norske kommuner økte bruken av startlån med hele 17 prosent i 2008, viser nye tall fra Husbanken. Og finanskrisen gjør at bankene er restriktive med å gi lån, og etterspørselen av startlån ser derfor ut til å fortsette med full kraft inn i 2009, både fra forbrukerne til kommunene og fra kommunene til Husbanken, skriver Kommunal Rapport.

Bare regionkontoret på Østlandet har hittil i år gitt tilsagn om startlån på nær 1,3 milliarder kroner. I hele fjor lånte kommunene 1,7 milliarder kroner.

– Startlånet er et av de viktigste virkemidlene for å hjelpe stadig flere grupper mennesker som i disse tider ikke får lån i private banker, sier administrerende direktør Geir Barvik i Husbanken.

I krisepakken for en måned siden styrket regjeringen Husbankens låneramme med 2 milliarder kroner i krisepakken, opp til 14 milliarder.

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppas (Sp) er svært fornøyd med at startlånordningen nå blir brukt av stadig flere.

– Dette er en veldig gledelig melding. Det forteller at flere kommuner, og deres innbyggere, er blitt kjent med ordningen. Det vet jeg at Husbanken og KS arbeider aktiv med, sier kommunalministeren.

Den typiske startlånmottaker er enslig eller par med barn, med inntekt over 400.000. Lånet benyttes til første gangs boligetablering, som oftest i brukt bolig. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.