De norske prisene steg kraftig i september, etter to måneder med kraftig fall i sommer.

Fra august til september steg kjerneinflasjonen med 1,1 prosent, mot forventingen om en oppgang på 0,7 prosent, ifølge ferske tall fra SSB.

Det tilsvarer en oppgang på 2,4 prosent på årsbasis, mot forventningen om en oppgang på 2,0 prosent på årsbasis, ifølge estimater fra TDN Finans.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem styrer etter et mål om en langsiktig inflasjon på 2,5 prosent i året, som han nå begynner å nærme seg.

Månedstallene for prisutviklingen i Norge er noe Gjedrem følger nøye, og de overraskende høye inflasjonstallene gjør det lettere for sentralbanksjefen å sette opp renten på neste rentemøte om snaut tre uker.

Det tror også markedet på: Kronen styrker seg kraftig etter tallene, og handles nå til 5,64 mot dollar, 9,00 mot pund og 8,30 mot euro.

Klesprisene hopper
Etter sommermåneder med tilbudsaktivitet steg prisene på klær og skotøy med 8,5 prosent fra august til september, og nærmet seg samme prisnivå som i mai.

Prisene på flyreiser steg med 19,5 prosent fra august til september, likevel en noe svakere oppgang enn i samme periode i fjor. Matvareprisene steg med 1,1 prosent, og det var spesielt prisene på frisk frukt som økte.

Flere av tjenestene innenfor kultur og fritid måles i september og viste samlet en prisoppgang på 3,8 prosent. Ellers ble det notert prisøkninger på bøker, møbler og utdanningstjenester.

I motsatt retning trakk elektrisitetsprisene som falt med 4,6 prosent, og prisene på drivstoff og smøremidler med en nedgang på 1,2 prosent. Også prisene på audiovisuelt utstyr fortsatte å falle, med en nedgang på 1,3 prosent i perioden.

Les også: - Sett opp renten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.