Den svenske Riksbanken sjokkerer rentemarkedene med et rentekutt på hele 1,75 prosentpoeng, til 2,0 prosent.

Norges Bank avholder rentemøte 17. desember, og det kraftige kuttet i Sverige får forventningene om et stort kutt i Norge til å stige markant.

Den norske tremåneders pengemarkedsrenten nibor falt umiddelbart ned mot fem blank etter svenske-kuttet, ned fra gårsdagens fiksing på 5,52 prosent.

I 12-tiden torsdag ble tremåneders nibor fastsatt til 5,10 prosent, en nedgang på 0,42 prosentpoeng siden gårsdagens fastsettelse.

De tre siste dagene har den norske tremånedersrenten falt mer enn ett prosentpoeng. Mandag ble renten fastsatt til 6,17 prosent.

Også rentene på lån med kortere og lengre løpetider falt markert torsdag.

Les også: - Gjedrem kutter til 3,75 prosent

- Rentene faller kraftig nå, sier makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities til DN.no rett etter rentesjokket i øst.

Kan korrigere kraftig opp
Også de såkalte FRA-rentene, som måler fremtidsforventningene er kraftig ned. FRA-rentene for desember faller 0,5 prosentpoeng til 4,97 prosent, altså litt under nibor-renten.

FRA-rentene for mars faller 0,35 prosentpoeng til 3,35 prosent, mens FRA-rentene for juni faller til 2,60 prosent.

- Dette får altså store implikasjoner for norske renter. Det er utelukkende forventninger om at Norges Bank også skal levere et stort rentekutt. Gjør de ikke det vil pengemarkedesrenten gå kraftig opp igjen, sier han.

Igår trodde Wilhelmsen på et kutt på ett prosentpoeng på desembermøtet. Nå tror han at kuttet kan bli så kraftig som 1,25 prosentpoeng.

- Nå kan vi ikke utelukke noenting, men vi tror fortsatt mest på et kutt på 100 basispunkter. Og vi tror heller på 125 enn 75 punkter, sier analytikeren.

Sverige er hardere rammet
Han tror det er lite sannsynlig at kuttet "bare" blir på 0,5 prosentpoeng.

- Ett prosentpoeng kommer nok. Men vi skal huske på at den svenske økonomien har vært langt hardere rammet enn norsk økonomi så langt. Det skyldes blant annet at svensk bilindustri har blitt hardt rammet, sier han.

Til sammenligning fortsetter de norske oljeinvesteringene å øke, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå som ble sluppet tidligere i dag. Statistisk Sentralbyrå oppjusterer anslaget på investeringene til olje- og gassvirksomheten i 2009 med 12,7 milliarder kroner til 145,5 milliarder kroner.

- Derfor er det ikke grunn for Norges Bank å kutte så kraftig som Sverige, men det er slutt på "små men ikke hyppige skritt", konkluderer analytikeren, med klar referanse til Gjedrems tidligere strategi med små, men sjeldne renteendringer.

Økte forventninger
- Markedet har økt forventning til at det kommer et større rentekutt i Norge som følge av det svenske kuttet, sier analytiker Ole Håkon Ek Nilsen i Nordea Markets til TDN Finans.

Ek Nilsen mener at Norges Bank klart bør kutte renten, men vil ikke han noe sterk formening om hvor mye han mener er riktig rentenivå. Han viser til at det er vanskelig å vite hvor mye et rentekutt på for eksempel 100 basispunkter vil bidra til bedring i økonomien, og viser til at hovedproblemet er at bankene er for stramme i forhold til utlån.

Analytikeren mener at det viktigste nå er å sikre at norske eksportbedrifter har tilgang på kreditt.

- Bør kutte ett prosentpoeng
Sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre er derimot mer konkret i sitt råd.

- Norges Bank bør kutte renten med 100 basispunkter før neste ordinære rentemøte, sier han til TDN Finans.

Han viser til at økende arbeidsledighet og en kraftig nedtur må kommes i møte, og at rentekutt er det som raskest gir effekt. Han viser også til at Statistisk sentralbyrå venter negativ vekst i økonomien i fastlands-Norge i 2009.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.