Oppturen i norsk industri har ikke vært sterkere siden oktober 2007. Det viser indeksen Norsk PMI, som måler aktivitetsendringene i industrien.

I februar steg indeksen til 58,7 poeng fra 56,0 måneden før, viser tall som ble presentert tirsdag morgen. En indeks over 50 viser økende aktivitet i industrien.

- Det er en oppgang i sysselsettings-, produksjons- og særlig ordreindeksen som trekker hovedindeksen opp. Tallene tyder på at industriaktiviteten vil akselerere i første kvartal, skriver Fokus Bank, som utarbeider indeksen, i en pressemelding tirsdag.

Produksjonsindeksen steg fra 56,3 i januar til 59,7 i februar.

- De ikke-sesongjusterte tallene viser at nesten 30 prosent av bedriftene nå melder om økt produksjon, mens knapt 13 prosent melder om redusert produksjonstakt.

- Tallene kom inn mye bedre enn ventet, og vil nok ha noe å si for rentenivået på sikt, sier sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank til DN.no.

Ordrerush
Ordreindeksen steg fra 56,6 i januar til 61,6 i februar.

- Dette er den høyeste verdien som er målt siden mars 2007. Dette stemmer godt overens med annen statistikk, som for eksempel Ordrestatistikken fra SSB som viste en kraftig vekst mot slutten av fjoråret, skriver Fokus i meldingen.

De ikke-sesongjusterte tallene viser at det særlig var en sterkere ordreinngang fra hjemmemarkedet som trakk ordreindeksen opp etter en flat utvikling i januar, men også eksportordrene steg. Indeksen for eksportordre, som ikke er sesongjustert, er nå på sitt høyeste nivå siden september 2007.

- Det ser ut som industriaktiviteten kommer til å aksellerere inn i første kvartal. Innenlandsøkonomien er sterk, der lave renter løfter forbruk og boligbygging. Nå vil vi også få en ganske kraftig impuls fra industrisektoren, sier Jullum til DN.no.

Flere ansatte
Sysselsettingsindeksen steg fra 53,5 i januar til 56,1 i februar.

- Dette er den høyeste verdien som er målt siden november 2007. De ikke-sesongjusterte tallene viser at det nå er kun fem prosent av bedriftene som har redusert bemanningen, noe som indikerer at perioden med kostnadskutt og nedbemanninger for det meste er over. Tallene samstemmer også godt med andre arbeidsmarkedstall, og viser at nå bidrar også industrien til en økning i den samlede sysselsettingen i Norge, skriver Fokus Bank.



Opprinnelig rapporterte tall i parantes.

Kilde: Fokus Bank(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.