Når velgerne begynner å merke smerten, vil Republikanerne snu og tigge om et kompromiss for å løse budsjettkuttkrisen, mener Demokratene.

De to partiene fortsatte å legge skylda på hverandre for at det ikke ble mulig å avverge at automatiske kutt for 85 milliarder dollar begynte å tre i kraft fredag, da deres talsmenn tok runden mellom de politiske TV-programmene søndag morgen.

Gene Sperling, som er en av president Barack Obamas fremste økonomiske rådgivere, sier at Obama har fortsatt å snakke med kongressrepresentanter fra begge partier som er åpne for alternative måter å kutte USAs enorme underskudd på.

Han sa Obama igjen har foreslått å kutte i helsetjenestene Medicare og Medicaid og trygde- og pensjonssystemet Social Security, slik Republikanerne vil og Demokratene ikke vil.

Strekker ut hånden
– Han strekker ut en hånd til demokrater som forstår at vi må gjøre noe langsiktig for å kutte i disse programmene, og til republikanere som innser at om vi får en reform av disse tjenestene, må de være villig til å godta en skattereform som øker skatteinngangen for å redusere underskuddet, sa Sperling til CNN.

Men Republikanerne hørtes ikke ut til å være i humør til å rikke seg. Deres mindretallsleder i Senatet, Mitch McConnell, gjorde det klart overfor CNN at det amerikanske folk forstår at det er på tide å stramme beltet og ikke vil ha økt skatt.

– Det amerikanske folket ser på alt dette og sier, hei, jeg har måttet kutte mitt budsjett mye mer enn dette, trolig flere ganger de siste fire årene på grunn av den lunkne økonomien, sa han.

Sperling avviste republikanske beskyldninger om at Obama hausser opp konsekvensene av de automatiske kuttene som må foretas innen slutten av budsjettåret i september.

Kuttene i gang
Etter måneder med mislykket krangling og tautrekking undertegnet Obama fredag loven om kutt på 85 milliarder dollar i forsvarsbudsjettet og en lang rekke andre budsjetter på dette årets statsbudsjett.

Kuttene kan føre til lengre køer i immigrasjonen, redusert militær beredskap, kutt i spesialundervisningsprogrammer og en lang rekke andre problemer, ifølge Det hvite hus.

Begge sider er enige om at USA må begynne å redusere budsjettunderskuddet, som hvert år beløper seg til rundt 1.000 milliarder dollar og som hvert år bidrar til å gjøre statsgjelda større og mindre bærekraftig.

Men mens Republikanerne krever dype kutt i alle budsjetter unntatt forsvarsbudsjettet, vil Demokratene ha en kombinasjon av kutt og skatteøkninger. Republikanere er fullstendig avvisende til skatteøkninger.

De automatiske kuttene som trådte i kraft fredag, vil neppe merkes av de fleste amerikanere på en god stund ennå. Men om ingenting gjøres for å stanse dem, kan de til slutt føre til lavere vekst og 750.000 tapte arbeidsplasser.

Les også: Boehner tror Kongressen unngår myndighetsstopp


IMF advarer mot budsjettkutt i USA

I dag går fristen går ut: 750.000 jobber kan ryke
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.