NHO Service avviser fullstendig et ønske fra NHO Reiseliv om en lovendring som gjør det mulig for hoteller og restauranter å nekte å motta kontanter.

– Bruken av kontanter i samfunnet er stabil. Vi er langt unna et kontantløst samfunn, sier administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service.

Stor kontantbruk
NHO Service er arbeidsgiverorganisasjon for blant annet sikkerhetsbransjen der selskapene NOKAS og Loomis er medlemmer. De to selskapene tar seg av all verditransport og kontanthåndtering her i landet.

Nå har NHO Service fått konsulentfirmaet KPMG til å lage en rapport der betydningen av kontantbruken i Norge analyseres. Konklusjonen er at kontantmengden har holdt seg stabil på omtrent 50 milliarder kroner de siste seks – sju årene.

I dagligvarebransjen betales 39 prosent av transaksjonene med kontanter, innen servicehandel 42 prosent og innen turisme 25 prosent.

Turister
NHO Reiseliv har tidligere laget en utredning om en kontantfri reiselivsnæring. Landsforeningen begrunner sin motstand mot kontantbetaling med større trygghet for de ansatte, økte skatteinntekter fordi svart omsetning blir vanskelig og like konkurransevilkår for bedriftene.

Furulund i NHO Service sier at hvis målet er å komme svart arbeid til livs, bør NHO Reiseliv se seg om etter helt andre tiltak enn å kvitte seg med kontantene.

– Vi vet at lukkede kassasystemer i andre bransjer gjør både tyveri og svart økonomi vanskelig, og dette bør man også innføre på hoteller og restauranter, istedenfor å gjøre det vanskeligere for turister og forbrukere å betale for seg, sier Furulund.

Han viser til at turistene gjerne kommer fra land der kontantbetaling står enda sterkere enn i Norge.

– Jeg tror ikke en kontantfri reiselivsnæring vil gjøre Norge til et mer attraktivt reisemål, kommenterer han.

Personvern og politikk
Furulund peker på at fjerning av kontanter truer personvernet. Venstre har programfestet at kontanter fortsatt skal være et betalingsalternativ av hensyn til personvernet.

– Vi regner med at det ikke bare er Venstre som ser det poenget. Hvis dette skulle komme opp til behandling, har jeg ingen tro på at noen politikere vil hoppe på det. Det ville være veldig spesielt om Norge, som det første land, skulle fjerne muligheten for kontantbetaling, sier Furulund. Han viser til at dagens regjering har avvist ønsket fra NHO Reiseliv, og er rimelig sikker på at også en eventuell borgerlig regjering vi avvise det.

Håper på ny regjering
Administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv har derimot forventninger til et eventuelt regjeringsskifte. Den tidligere høyrestatsråden har nylig tiltrådt som leder for landsforeningen.

– Vi mener vi har gode argumenter som vil støttes av en eventuell høyreregjering. Vi ser fram til å oversende vår utredning, sier Krohn Devold.

Verken hun eller Furulund synes det er vanskelig at to landsforeninger i NHO står på hver sin side i denne saken.

– Dette er en konsekvens av at NHO omfatter mange ulike interesser. NHO som hovedorganisasjon har ikke tatt standpunkt til dette, sier Furulund.

– Vi har full forståelse for at NHO Service er uenige med oss siden de har medlemsbedrifter som lever av å frakte kontanter, sier Krohn Devold. (©NTB)

LES OGSÅ:

Ny app skal erstatte bankkort

Disse tre skal gi deg mobil lommebok (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.