Torsdag kan de 850.000 offentlige ansatte som har vært permitterte i forbindelse med nedstengningen av USAs statsadministrasjon vende tilbake på jobb. I natt ble politikerne enige om en løsning som sikrer driften frem til midten av januar neste år.

Nedstengningen i de 16 dagene fra 1. oktober har ikke bare ført til at de mange statsansatte har gått i nærmere tre uker uten lønn. Men krisen har også kostet amerikanske skattebetalere dyrt, mener kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's ifølge epn.dk.

Redusert vekst
Byrået anslår at krisen har kostet 24 milliarder dollar, som tilsvarer nær 144 milliarder norske kroner. Målt opp mot nasjonens samlede verdiskapning vil dette føre til brutto nasjonalproduktet (bnp) reduseres med 0,6 prosent i fjerde kvartal.

Standard & Poors mener nå at amerikansk bnp vil vokse med to prosent i kvartalet, målt i årlig rate, mot tidligere tre prosent.

- Vi trodde at politikerne hadde lært av 2011 og tatt steg for å unngå en nedstengning av statsapparatet og et mulig teknisk mislighold, skriver S&P i en pressemelding.

Mistet toppratingen
Sommeren 2011 var USA bare dager unna et mislighold av statsgjelden etter en nesten identisk konflikt om budsjettet og gjeldstaket. Standard & Poor's svarte den gangen med å nedgradere USAs kredittverdighet fra toppratingen på AAA.

- Sommeren 2011, under opptakten til den forrige konflikten om gjeldstaket, falt forbrukertilliten til det laveste nivået på 31 år. Gitt at denne runden med forhandlinger om gjeldstaket skjer samtidig med en nedstengning som har vart i mer enn to uker vil den totale effekten på økonomien bli mye mer alvorlig, skriver S&P i meldingen.

LES OGSÅ:

Fire ødeleggende konsekvenser av den amerikanske krisen krisen

- En midlertidig løsning på den akutte krisen

Avtale vedtatt i begge kongresskamre – krisen over

Slik er avtalen som skal få USA ut av uføret

Derfor blir gjeldstaket hevet

- Vi er dypt bekymret (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.