USAs sentralbanksjef Ben Bernanke mener at det kraftige fallet i eiendomsmarkedet holder igjen sentralbankens tiltak for å sette fart på det amerikanske økonomien, ifølge Bloomberg News.

I en tale på et arrangement i regi av foreningen av amerikanske boligbyggere, The National Association of Homebuilders, fredag kveld sier han at sentralbankens tiltak hadde blitt hemmet. Bernanke etterlyser kraftigere lut for å bedre boligmarkedet.

- Fordi enkelte kredittverdige husholdninger finner det vanskelig å få boliglån eller å refinansiere, har sentralbankens sterke tiltak for å legge press på de lange rentene og forbedre de finansielle forholdene hatt mindre effekt på boligsektoren og på den generelle økonomiske aktiviteten enn de normalt ville hatt, sier Bernanke.

Det store spørsmålet dreier seg om kreditt. Ikke bare for boligkjøpere men også for boligbyggere. Det var også det første Bernanke ble spurt om etter sin tale.

- Det kan også være at tilstanden i bolig- og boliglånsmarkedet også holder igjen en bedring av vårt finansielle system og en normalisering av kredittforholdene, sier Bernanke.

Sentralbanksjefen påpeker at flere finansinstitusjoner har innstrammet sin utlånspraksis etter finanskrisen.

- Gitt den slappe praksisen i perioden da kredittveksten eksploderte, var det helt klart passende med en viss innstramming for å beskytte forbrukerne og sikre lånegivernes sikkerhet og soliditet. Nåværende utlånspraksis later imidlertid delvis å reflektere hindre som begrenser eller forhindrer utlån til selv kredittverdige husholdninger, sier han.

President Barack Obama uttalte også torsdag at boligmarkedet var den store hemskoen for en bedring i amerikanske økonomi.

På en pressekonferanse om et gigantforlik med USA største banker for uregelmessige tvangssalg av folks boliger i kjølvannet av finanskrisen fra 2008, uttrykte han en forhåpning om at bøtene på i alt 25 milliarder dollar, rundt 150 milliarder kroner ville bidra til sårt tiltrengt likviditet i boligmarkedet.

I tilegg til kontantbøter til enkeltindivider, delstater og myndighetene, skal lånekunder få sin gjeld redusert med 20 milliarder dollar.

Rekordlave boliglånsrenter har ikke fått fart i boligmarkedet. Gjennomsnittlig 30-årig fastrente var 3,87 prosent per 9. februar, det laveste nivået noensinne blant 40 år med tilgjengelig data.

Les også:
Svimlende bøter etter bankjuks
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.