Da Tom Erik Eiden og familien kjøpte hus på Fetsund oppga både verditakst og salgspapirer at det var mulig å få bredbåndstilknytning.

Det viste seg å være en sannhet med modifikasjoner.

Bredbåndskapasiteten i området er sprengt, og skal Eiden få den dekningen han har behov for, vil det koste ham rundt 250.000 kroner. Eiden har sendt kravet videre til selgers eierskifteforsikringsselskap Protector, men fått blankt avslag.

Nå havner saken i retten.

- Viktig prinsipp
Forbrukerforsikring, som fører saken på vegne av Eiden, har saksøkt Protector. 21.november møtes partene i Nedre Romerike tingrett.

- For oss er dette et viktig prinsipp i forhold til hva det egentlig betyr når det står "mulighet for" i salgspapirene, sier administrerende direktør Johan Dolven i Forbrukerforsikring.

 Forbrukerforsikring er et relativt nytt selskap, som blant annet selger såkalte boligkjøpsforskringer. Forsikringen gir kjøperen rett til gratis hjelp dersom han eller hun havner i tvist med selgeren eller selgers eierskifteforskringsselskap.

- Denne saken betyr mye for oss, også fordi det er det er første gang vi møter et eierskifteforsikringsselskap i retten, sier Dolven.

Egen mast
På vegne av Eiden krever Forbrukerforskring at Protector betaler det det vil koste å sette opp en mast som sikrer familien tilfredsstillende internett-tilgang.

Ifølge Eiden selv ville han og familien aldri ha kjøpt huset dersom de hadde visst at det ikke var mulig å få bredbåndstilgang.

- Ikke tale om! Jeg jobber innen it, og er avhengig av dette i forbindelse med jobben. Kona har ofte hjemmekontor og vi har fire barn som trenger internett i forbindelse med skolearbeid. Å kjøpe hus uten bredbåndstilgang hadde det ikke vært snakk om, sier han.

Telenor trakk seg
Han avviser at 3G-oppkobling er noe brukbart alternativ.

- Skulle vi brukt 3G måtte kona, jeg og alle barna hatt hvert vårt kort. Det koster penger, er mer ustabilt og har lavere kvalitet enn bredbånd. Og det er uansett ikke det samme som å ha bredbåndstilgang i huset, slik vi ble lovet, sier Eiden.

Han fikk opprinnelig et tilbud fra Telenor om å legge inn egen linje, som han skulle betale selv. Det ville kostet ham 1000 kroner meteren, det vil si 70.000 -80.000 kroner totalt. Telenor trakk imidlertid tilbake tilbudet, da de fant ut at de ikke kunne la kunden betale dette av egen lomme.

Fordi familien har et udiskutabelt behov for bredbånd, er et prisavslag på huset ingen aktuell løsning. Eiden ser heller ikke noen løsning i kreve at kjøpet heves.

- Det koster mye penger å kjøpe nytt hus. Vi har vurdert det, men en ny runde ville koste oss for mye.)

Svarer med krav på 80.000
 Eierforsikringsselskapet Protector avviser kravet, og hevder striden havner utenfor det området eierforsikringen dekker.

Protector sendte mandag et brev til Forbrukerforsikring med tilbud om at saken frafalles, og et krav om at Forbrukerforsikring dekker Protectors saksomkostninger i saken. Disse er på cirka 80.000 kroner.

- Vi har nylig fått opplysninger som viser at kjøper fikk kjennskap til problemstillingen før overtakelsen fant sted. Det innebærer at vi avslår kravet med bakgrunn i at vilkårene eksplisitt sier at mangler oppdaget før overtagelse ikke dekkes av Eierskifteforsikringen. Dette er derfor ikke lenger å betrakte som en eierskifteforsikringssak, sier administrerende direktør Sverre Bjerkeli i Protector.

- Trenering
Johan Dolven i Forbrukerforsikring har ingen planer om å trekke saken.

- Protector har trenert saken i halvannet år. Nå, to uker før rettssaken, skjønner de at de har en dårlig sak og sier at dette ikke er en eierskifteforsikringssak. De legger istedet opp til at vi må saksøke selger, noe som gjør at også Protectors kunde plutselig får et problem, sier Dolven.

- Ufattelig
Han hevder at Protector hele tiden har visst at bredbåndsproblematikken ble oppdaget en uke før overtakelse, og synes det er underlig at dette først nå kommer opp som argument.

- For meg er dette helt ufattelig. De har selv sagt at eierskifteforsikring er en dårlig forsikring for kjøper, men nå begynner jeg å lure på om det er en dårlig forsikring for selger også, sier Dolven.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.