Tidligere hovedaksjonær og Block Watne/BWG Homes-toppsjef Lars Nilsen (45) varsler sak mot staten etter at Skatteetaten nekter å godkjenne utgiftene i privatfly-virksomheten hans Flyfort AS som fradragsberettigede.

Det fremgår av årsrapporten til morselskapet Lani Invest AS for 2012.

Fikk bokettersyn
Bakgrunnen er en konflikt etter bokettersyn for selskapene i perioden 2006-2009.

Utleievirksomheten har etter Skatteetatens oppfatning ikke k unne være egnet til å gi overskudd og derved heller ikke anses som næringsvirksomhet. I tillegg ble varslet tilleggskatt, fremgår det.

Dermed får ikke Nilsen skattemessig fradrag for utgiftene i Flyfort AS eller for driftskostnader ved utleie av flyet som kostnadsført av Lani Invest.

Store tap
DN skrev ifjor at flyet, en Challenger 604 som han kjøpte for en del år siden, har vært en økonomisk katastrofe. Totalt kan det dreie seg om en skattesmell på 30 millioner kroner, forklarte styreleder Harald Walter i Lani Invest til avisen i 2010.

Samtidig har Skatteetaten truffet vedtak om beskatning av inntekter på 45,6 millioner kroner i Lani Development AS, som selskapet har ansett som skattefrie etter fritaksmetoden, også her med tilleggskatt.

Går til sak
Nilsen og Lani Invest har bestridt Skatteetatens oppfatninger, men uten å få gehør, ifølge rapporten. Dermed bærer det til retten.

«Det blir nå tatt ut stevning for å få omgjort ligningsvedtakene, og styret venter at dette også blir resultatet", heter.

 

Så sikre er selskapet på å få gjennomslag for sitt syn, at det heller ikke er gjort endringer i regnkapet som reflekterer de skattemessige konsekvensene av vedtakene.

Lani Invest fungerer som et holdningselskap for NIlsen-eide datterselskaper, der alt vesentlige av konsernets investeringsvirksomhet og kapitalforvaltning nå skjer gjennom Lani Development, ifølge rapporten.

Reduserer utbytte
Styret i Lani Invest foreslår et utbytte på 31,3 millioner kroner for fjoråret, ned fra 46 millioner kroner i 2011.

Etter konsernbidrag på 15,4 millioner kroner og annen overført egenkapital på 82,2 millioner kroner, har selskapet en fri egenkapital på 361,3 millioner kroner, fremgår det.

Selskapet er solid. Inklusive eierandelene i datterselskapene hadde Lani Invest ved utgangen av 2012 en egenkapital på 745 millioner kroner, mot 780 millioner kroner ved utgangen av 2011.

Kraftig nedsalg
Nilsen solgte tidligere i år nesten alle sine aksjer i BWG Homes for 276 millioner kroner til nest største aksjonær, Oslo Bolig- og Sparelag (OBOS).

Han gikk samtidig av som toppsjef i mai.

Mens OBOS i dag er største aksjonær med nær 33 prosent, eier Nilsen i dag i overkant av to prosent av selskapet gjennom Lani Industrier og via nærstående Lagulise AS.



Les også:

Gutta på gulvet hyller Røkke jr.

Dumper meglerhus - og tar giganttap (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.