I vår oppnevnte regjeringen Personvernkommisjonen, som skal finne ut hvordan personvernet best kan ivaretas. Bakgrunnen er stadig mer bruk og registrering av personopplyninger i alle samfunnssektorer - og misbruk av dette.

Kjellbjørg Lunde leder kommisjonen som består av 15 personer med ulik bakgrunn. Hun er tidligere stortingspolitiker for SV og tok på 90-tallet initiativ til opprettelse av Lund-kommisjonen. Dette var Stortingets granskningskommisjon som ble oppnevnt på bakgrunn av påstander om ulovlig overvåking av norske borgere etter 1945.

- Jeg er ingen ekspert på teknologi, men jeg har jobbet med personvern i mange år, sier Lunde.

Lund-kommisjonen avdekket blant annet at det ikke bare var venstresiden som var utsatt for overvåking, og at rettsvesenet også lot seg bruke. Kjellbjørg Lunde mener det er viktig å innse at misbruk av personopplsyninger nå kan ramme alle.

- Situasjonen er endret nå. Det er så mange aktører som kan hente inn informasjon om oss. Med mitt utgangspunkt er jeg urolig over at mange ikke reflekterer over at ny teknologi misbrukes. Man har ingen garanti for at det ikke brukes mot en, sier hun.

Fant helseinformasjon på Google
Som et av de verste overtrampene på personvernet hittil i år, nevner Lunde spredning av personopplysninger fra en helseinstitusjon i Rogaland.

- Noen hadde lagt ut sensitive pasientopplysninger og da det ble oppdaget var det umulig å slette dem. Opplysningene var fanget opp på Google og når man søkte på pasientenes navn, kom private helseopplysninger opp til tross for at det var slettet lokalt, forteller hun.

En av kommisjonens oppgaver vil blant annet være å se på hva slags midler som skal til for å slette slik sensitiv informasjon for godt. De skal også diskutere om debatter på nettaviser er et redaktøransvar eller ikke.

Ifølge Lunde er kommisjonens største utfordring å øke folks bevissthet rundt ny teknologi og personvern.

- Kunnskap om dette må frem slik at folk ser realiteten. Vi må få til en debatt om hva som er akseptabelt og ikke, og ha en informert opinion som må ta stilling til problematikken. Respekt for individets integritet er det viktigste i et demokrati, sier hun.