I en granskingsrapport levert til Oslo byfogdembete onsdag fra bostyret i Oslo vei, kommer det fram at daglig leder Arnt Rønning, styreleder Jan Erik Holmberg og avdelingsleder Georg Øksnes skal ha bidratt til å tappe selskapet for nærmere 46,7 millioner kroner gjennom å pusse opp selskapets kontorlokaler i Uelandsgate 85. Det er en eiendom som styreleder og avdelingslederen hadde eierinteresser i.

«Dette ble muliggjort gjennom at Oslo Vei AS mottok feilaktig eller mangelfull informasjon», skriver bostyret i sin innberetning. Disse pengene vil bostyret ha tilbake.

Bostyrer Tom Hugo Ottesen mener det bør fremmes krav gjennom søksmål mot selskapets tidligere styreleder, daglig leder og leder for anleggsavdelingen.

- Vår gransking har avdekket at leieforholdet i Uelandsgate 85 ble svært kostbart med tanke på leienivå og investeringer. Boet har foreløpig ikke beregnet eksakt det tapet som vil kreves dekket, men beløpet kan bli betydelig, sier Ottesen.



Entreprenørselskapet Oslo Vei ble etablert som et aksjeselskap i 2001 etter å ha vært en del av Oslo vegvesen i nesten 150 år.

Styret begjærte konkurs 7. desember ifjor, etter at næringsbyråd Hallstein Bjercke (V) sa nei til å skyte inn 140 millioner kroner i selskapet i november.



Kostnadsbombe

I juli 2008 inngikk selskapet leieavtale om lokaler i Uelandsgate 85, som for styret ble fremlagt som et godt alternativ for selskapets hovedkontor i Østre Aker vei 60.

Det ble ikke opplyst at selskapet bare kom til å benytte 40 prosent av lokalene, og at 60 prosent måtte fremleies med tilhørende kostnader til oppussing, annonsering og administrasjon.

Inngåelsen av leieavtalen har påført Oslo Vei betydelige kostnader. Avtalt leie var langt høyere enn markedsleie for tilsvarende leieobjekter og tilsvarende vilkår, mener bostyret.

Eiendommen var i dårlig stand, og Rønning fremla for styret at det ville være nødvendig med oppgraderinger av lokalene. Det ble anslått å ligge i sjiktet mellom to og tre millioner kroner. Ifølge granskningsrapporten skal Rønning ha blitt advart om at bygningsmassen var en vedlikeholdsmessig kostnadsbombe.

Privat lån
Etter at leieavtalen ble inngått, har Oslo Vei pusset opp lokalene for over 50 millioner kroner.

- Kostnadene var åpenbart ikke i Oslo Veis interesse, sier bostyreren, som mener Uelandsgate 85 AS har blitt beriket på bekostning av Oslo Vei.

Oppussingen ble tatt over driften.

- Rønning mente dette lå innenfor hans mandat som daglig leder, sier Ottesen.

Allerede i mai 2008 hadde daglig leder Arnt Rønning mottatt en epost fra DNB, hvor det fremgikk at «denne leiekontrakten er så ubalansert overfor leietaker at man anbefaler at den ikke inngås slik den nå foreligger».

Da kontrakten ble inngått, ble det ikke formidlet at avdelingsleder Georg Øksnes var medeier i eiendommen, og at Rønning selv hadde et privat lån på 500.000 kroner hos styreleder Jan Erik Holmberg.

«Over alminnelig standard»
For boet fremstår lokalene i dag som «langt over alminnelig kontorstandard for denne type virksomheter». Nærmere seks millioner er fakturert Uelandsgate 85 AS. Resten av pengene vil bostyret nå ha tilbake.

Hverken Jan Erik Holmberg eller Arnt Rønning har ønsket å kommentere saken før de har fått lest rapporten.

- Dette er ikke noe hyggelig. Jeg vet ikke hvor bostyret har fått beløpet fra, og det er vanskelig å si noe om dette når jeg ikke har lest rapporten, sier tidligere avdelingsleder Georg Øksnes.

Bostyret i Oslo Vei har tidligere varslet søksmål mot Oslo kommune på 500 millioner kroner, som eide Oslo Vei. Bostyret mener kommunen har brutt flere av sine egne prinsipper for god eierstyring ved håndteringen av Oslo Vei AS.

Uelandsgate 85 AS kjøpte eiendommen i 2008, og solgte den med nærmere 100 millioner i gevinst i 2012. Eiendommen i Uelandsgate 85 eies i dag indirekte av Bjørn Rune Gjelsten gjennom selskapet Profier.

Les også:

<b>Dvd-Jon selger smartklokke i USA</b>

<b>- Risikoen er i Kina - ikke i Vesten</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.