– Vi freder ikke Sylvi Listhaug som justisminister. Vi er forberedt på å stemme for mistillitsforslaget på tirsdag, men Erna Solberg har nå en mulighet til å unngå en slik runde i Stortinget, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Dermed blir det opp til Kristelig Folkeparti (KrF) og Knut Arild Hareide å avgjøre skjebnen til justisministeren. Listhaug har avlyst sin planlagte tur til Svalbard på søndag og mandag etter nyheten.

Også i Fremskrittspartiet tar de situasjonen på alvor. De skal ha et krisemøte med statsråder og stortingsgruppen mandag morgen, melder Aftenposten.

Kaller inn landsstyret

KrF har kalt inn landsstyret mandag for å diskutere saken. Møtet vil foregå på Stortinget klokken 12, opplyser KrF i en pressemelding.

Da kan det bli avgjort om Listhaug er ferdig, og muligens også føre til regjeringskrise hvis statsministeren stiller seg bak Listhaug. KrF hadde gruppemøte på Stortinget fredag, men kom da ikke frem til noen avklaring når det gjaldt spørsmålet om mistillit. Stortingsgruppen vil rådføre seg med landsstyret før det tar en avgjørelse.

– Dette er en svært krevende og alvorlig sak som vi må drøfte grundig før vi tar en beslutning, sier Hareide.

Statsminister Erna Solberg ønsker ikke å kommentere om hennes regjering kan gå av som en følge av mistillitssaken.

– Spørsmålet om hvordan regjeringen håndterer mistillitsforslag, besvarer jeg bare i Stortinget, sier Solberg til NTB.

Vedum synes ikke Listhaug kan håndtere rollen som justisminister.
Vedum synes ikke Listhaug kan håndtere rollen som justisminister. (Foto: Aleksander Nordahl)

Vil la statsministeren tenke seg om

Vedum møtte pressen utenfor sitt kontor for å forklare partiets avgjørelse. Han ble spurt om hva han gjør hvis statsminister Erna Solberg støtter justisministeren og stiller kabinettspørsmål.

– Nå er det Erna Solberg som sitter med nøkkelen, hun har noen dager å tenke seg om. Det er en fordel for alle at det ikke blir mistillitsrunde på tirsdag, men vi kan ikke stille oss bak Sylvi Listhaug som justisminister, svarer Vedum.

Han ble gjentatte ganger konfrontert med om han var klar til å lage regjeringskrise, men unnlot å svare og mener at det nå er opp til Solberg å bestemme seg.

– Vi hadde ønsket at vi ikke skulle kommet dit, men etter runden i Stortinget senest i går så har ikke vi tillit til at den justisministeren vi har i dag kan takle de mest pressede situasjoner et land kan stå overfor, sier Vedum.

Han påpekte gjentatte ganger at stillingen som ansvarlig for beredskap i Norge gjør at Sp går inn for mistillit. Når justisministeren skaper en krise på grunn av en Facebook-post, har ikke Vedum tillit til at hun kan håndtere de mest alvorlige krisene en justisminister kan møte.

Sylvi Listhaug måtte gå flere runder i Stortinget torsdag.
Sylvi Listhaug måtte gå flere runder i Stortinget torsdag. (Foto: Per Thrana)

Trosset statsministeren

Det har vært stor misnøye med Listhaug den siste uken, etter en kontroversiell Facebook-post hvor hun skrev at Arbeiderpartiet satte terroristers rettssikkerhet over nasjonens. I Stortinget torsdag måtte hun flere ganger beklage overfor partiet.

Se beklagelsen som fikk Ap-lederen til å åpne for mistillit mot Sylvi Listhaug: – Dette holder ikke.
Justisminister Sylvi Listhaugs beklagelse overfor Stortinget er ikke tilstrekkelig for Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre. - Jeg mener det er folkeskikk å ta imot en unnskyldning. Jeg gjør det. Men dette holder ikke.
07:08
Publisert:

DN kunne også avsløre at hun først trosset statsminister Erna Solberg, og ga en svakere beklagelse enn det de hadde blitt enige om. Dette er en av grunnene til at Vedum nå går for mistillit mot Listhaug.

– Det som har vært så spesielt her er at gjennom media har vi fått flere eksempler på at justisminister Listhaug virker til å ikke høre på statsministeren sine råd. Så det må jo være veldig, veldig krevende for statsminister Solberg å ha en justisminister som skal ha ansvar for landets beredskap som ikke følge rådene fra statsministeren, sier Vedum til den fremmøtte pressen som ventet utenfor hans kontor på Stortinget. (Vilkår)

- Unnskyld, unnskyld, unnskyld!
Politisk redaktør i Dagens Næringsliv, Kjetil B. Alstadheim kommenterer justisminister Sylvi Listhaugs forsøk på å si unnskyld.
02:24
Publisert: