– Vi har ikke konkludert. Det er ikke sikkert at vi vil konkludere i dag heller, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB fredag morgen.

Kort tid etter samlet stortingsgruppa seg til et møte, men det var en fåmælt partileder som kom ut ved ti-tiden.

– Vi har naturlig nok diskutert mistillitsforslaget som ligger til behandling i Stortinget, men jeg har ingen ting å melde på bakgrunn av det møtet, sa Hareide til NRK.

Hardt mot hardt?

Selv om Senterpartiet formelt heller ikke har bestemt seg ennå, kan KrFs stemmer avgjøre om Listhaug fortsatt har Stortingets tillit eller ikke.

Det er ventet at statsminister Erna Solberg (H) – godt sekundert av Frp-leder Siv Jensen – vil sette hardt mot hardt og stille kabinettsspørsmål dersom Listhaug må gå.

Alternativet er at regjeringens to fremste kvinner selv ofrer Listhaug ved å be henne om å trekke seg selv, men det er lite som tyder på at Frp vil finne seg i dette.

Mener Listhaug bør gå

I praksis vil KrF dermed kunne bidra til å felle regjeringen dersom partiet skulle stemme for mistillitsforslaget. Torsdag var det lite som tydet på at partiet ville gå inn for mistillit mot Listhaug, men flere stemmer i KrF mener nok er nok.

Det har blåst friskt rundt innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) den siste uken.
Det har blåst friskt rundt innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) den siste uken. (Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix)

En av dem er mangeårig stortingsrepresentant Geir Bekkevold i KrF.

– Hvis Sylvi Listhaug ønsker sin egen regjering alt godt, så kunne hun kanskje gått til landets statsminister og sagt at hun trekker seg, skriver Bekkevold på Twitter torsdag kveld. Han synes det er «trist at landets justisminister tar så mye oppmerksomhet».

– Splittende

I en SMS til VG utdyper Bekkevold hva han mener om Frp-statsråden etter at hun kom med sin beklagelse i Stortinget.

– Jeg mener helt oppriktig at landet ikke er tjent med å ha en justisminister som opptrer så splittende! Dagen i dag har ikke endret min oppfatning! Men jeg sier dette på egen regning, har sånn sett respekt for at min egen stortingsgruppe kommer fram til en annen konklusjon, skriver Bekkevold.

Hareide: – Svekket tillit

KrF-leder Knut Arild Hareide ville torsdag kveld ikke si om partiet kommer til å støtte forslaget om mistillit, men fastslår at det naturligvis er noe KrF må vurdere.

– Vi har i kveld fremmet sterk kritikk mot justisminister Sylvi Listhaug, og det er ikke tvil om at denne uka har svekket vår tillit. Et mistillitsforslag er et svært alvorlig spørsmål som vi ikke har fått mulighet til å diskutere i vår stortingsgruppe. Vi er nødt til å se på alle delene av det før vi konkluderer, sa Hareide i et debattprogram på NRK.

Behandles tirsdag

– Vårt ønske er å kunne legge denne saken bak oss, men vi må selvfølgelig vurdere det forslaget som ligger i Stortinget, sier Hareide.

Mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug skal behandles på Stortinget kommende tirsdag. Forslaget ble framsatt av Rødt torsdag, og støttes av både Arbeiderpartiet, MDG og SV.

– Etter dagens runder i stortingssalen har Arbeiderpartiets stortingsgruppe konkludert med at vi vil stemme for mistillitsforslaget mot justisministeren, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB torsdag.(Vilkår)

Listhaug ville ikke svare på spørsmål
Pressen ventet lenge på å snakke med justisminister Sylvi Listhaug. Hun ga kun en kort kommentar i Stortingets vandrehall og svarte ikke på noen spørsmål, før hun dro med hele pressekorpset på slep.
00:55
Publisert: