Tyrkia tilbyr seg å samarbeide med Russland i kampen mot ekstremistgruppen som kaller seg Den islamske stat (IS) i Syria, opplyser landets utenriksminister.

I en direktesendt TV-opptreden torsdag uttalte den tyrkiske utenriksministeren Mevlut Cavusoglu følgende:

- Vi vil diskutere alle detaljene. Vi har alltid oppfordret Russland til å gjennomføre felles operasjoner mot Daesh, sa Cavusoglu og refererte til IS ved gruppens arabiske navn. Han uttalte at oppfordringen fortsatt ligger på bordet.

Det er en helomvending i de to landenes Syria-strategi – etter flere måneder med krasse ordvekslinger og bombing av hverandres allierte i konflikten.

Helomvending

- Dette er en god nyhet for kampen mot IS, og fjerner en relativt høyrisikofaktor for konflikt mellom Russland og Tyrkia. Det har vært mørke skyer i horisonten mellom de to lenge, sier Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI) til DN.

Russiske myndigheter anklaget tidligere i år Tyrkia for å hjelpe IS i Syria, mens Tyrkia på sin side hevdet at Russland opptrådte som en terroristorganisasjon i landet.

Tyrkia har tidligere lagt hovedvekten av sin involvering i kampen mot kurdiske grupper i Syria og Irak, som Russland til tider har støttet. Russlands hovedprioritet var på sin side å støtte den syriske presidenten Bashar al-Assad.

Putin og Erdogan

Statslederne i Tyrkia og Russland, Recep Tayyip Erdogan og Vladimir Putin, møttes tirsdag for første gang siden Tyrkia skjøt ned et russisk kampfly ved grensen mellom Tyrkia og Syria i fjor.

Etter møtet sa de to at de vil jobbe for å normalisere forholdet seg imellom. Stormaktkonfliktene i Midtøsten har tidligere ført til at kampen mot IS ble nedprioritert.

På tross av at hun omtaler det bedrede forholdet mellom de to landene som positivt, mener Hellestveit det er lang vei å gå før meningsfulle fremskritt kan gjøres i kampen mot terrorgruppen.

- Det er ikke vanskelig å knuse IS militært. Hvem som skal gjøre det og hvem som blir der etterpå er det som er vanskelig å komme frem til, sier hun.

På tross av intense og omfattende forhandlinger mellom både FN og flere land involvert i konflikten har ingen avtale hverken om omfattende våpenhviler eller en politisk løsning i regionen så langt kommet på plass. I september møtes FNs generalforsamling for å blant annet diskutere situasjonen i Syria og Irak.

Ny tone

Det er flere grunner til den nye tonen mellom Russland og Tyrkia.

Etter at konfliktnivået mellom de to landene nådde nye høyder etter nedskytingen av det russiske kampflyet, har Tyrkia satset høyt på støtte fra Nato, USA og EU.

- Tyrkia har forsøkt å sette opp en konfrontasjon mellom Russland og Nato som kunne gagne seg selv, men lederskapet i Tyrkia føler de ikke har fått denne støtten, sier Hellestveit.

I tillegg har USA, som ønsker å presse frem en felles front mellom Nato-land, Russland og arabiske land mot IS i Syria og Irak ønsket et tettere forhold mellom de to landene.

Vanskelige utsikter

- Det fjerner likevel ikke hovedutfordringen i kampen mot IS, ettersom IS særlig lever av konflikten mellom Iran og Saudi-Arabia, sier Hellestveit.

Tyrkia og Saudi-Arabia er to av Assad-regimets sterkeste motstandere i regionen, og forholdet mellom de to ble tettere da forholdet til Russland kjølnet.

Den syriske presidenten har sittet ved makten i Syria siden årtusenskiftet, mye takket være det internasjonale søkelyset på IS’ brutalitet og støtten hans regime mottar fra Russland og særlig Iran.

Les også:

Putin i medvind dnPlus  (DN+)

- Alt er definitivt ikke helt som det skal være  

Asia i dag: - Vil skape en global bilrevolusjon

Listhaug om sysselsetting av asylsøkere: - Det er jo å tro på julenissen(DN+)

Anbefalt fra DNtv:

Blir han USAs neste president? Her er Donald Trumps mest kontroversielle uttalelser.
Disse uttalelsene vil han bli husket for: Donald Trump om flyktninger, Mexico og Hillary Clinton
03:33
Publisert:

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert:

Siste episode fra finansredaksjonen:

Er Pokémon Go vår tids Tamagotchi? TV 2s høye spill. Og er bunnen nådd for norsk økonomi?

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.