Høsten 2019 begynte far og sønn Peter L. Coker og Peter L. Coker jr. å selge aksjer i Hometown International. Selskapet holder til i Paulsboro i New Jersey og lager sandwicher, men det er ikke snakk om en stor fabrikk med automatiserte produksjonslinjer.

Ifølge det amerikanske Finanstilsynet, SEC, har delikatessebutikken hatt en årlig omsetning på under 40.000 dollar, rundt 360.000 kroner.

Det forhindret imidlertid ikke far og sønn Coker og en forretningspartner fra å løfte aksjekursen fra én dollar til 14 dollar i april 2021, gjennom transaksjoner som SEC beskriver som manipulasjon. Ifølge SEC lyktes det Coker jr., som tidligere i år oppholdt seg i Hongkong, å få priset selskapet til 100 millioner dollar, eller 1,1 milliarder kroner etter nåværende valutakurs. Saken har fått stor oppmerksomhet i amerikanske og internasjonale medier, der misforholdet mellom den vesle sandwichbutikken og de enorme aksjeverdiene tidlig førte til mange spørsmål.

Sandwich + bioplast = sant

I tillegg til å prise Hometown International himmelhøyt, kjøpte trioen opp et skallselskap, E-Waste Corp., og brukte disse to noterte selskapene til å gjennomføre flere transaksjoner med det formål å selge sine aksjer til andre til «kraftig overprisede kurser», ifølge SEC. Nå går SEC til sak mot far og sønn Coker og forretningspartner James T. Patten for markedsmanipulasjon.

I tillegg har påtalemyndigheten i New Jersey tatt ut tiltale mot de tre.

Ifølge CNBC har Hometown International kun bestått av én sandwichbutikk, Your Hometown Deli i New Jersey, og det er heller ikke snakk om en veldig storslått en. Likevel, tidligere i år ble sandwichbutikken slått sammen med et selskap som etter planen skal produsere bioplast, Makamer, som er basert i Los Angeles. Selve butikken i New Jersey stengte etter dette.

– Vi har investorer som ønsket at vi skulle børsnoteres, uttalte Makamers sjef, Alex Mond, til CNBC.

Verdsettelsen er nå på over 250 millioner dollar.

Misbruk av tillit

– Vår påstand er at de tiltaltes skamløse planer resulterte i en kunstig kursoppgang i to børsnoterte selskaper med få eller ingen årlige inntekter, uttaler regiondirektør Scott A. Thompson i meldingen fra SEC.

– Denne typen manipulerende adferd truer den tilliten investorene må ha til markedets integritet, og vi vil forfølge de som holder på med den slags aktiviteter, fortsetter Thompson.

SECs svindelanklager fører med seg en bred liste av potensielle bøter og represalier. SECs etterforskning pågår fortsatt, understreker tilsynet i meldingen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.