DNB skriver at banken har oppdaget et svært grundig svindelopplegg som går målrettet etter bedrifter. Flere av deres kunder skal ha blitt forsøkt svindlet, og noen av kundene har også «gått på». Foreløpig har DNB klart å stoppe transaksjonene.

De skriver at enkeltbedrifter blir rammet og at disse bedriftene har vært i dialog med myndighetene eller revisor nylig.

Det har ført til at henvendelsene har fremstått som troverdige. Bedriftene er blitt kontaktet via epost og meldinger, ofte rettet mot økonomiansvarlig eller andre i bedriften for å få sensitive opplysninger verifisert.

Videre skriver DNB at det potensielt store tap i disse sakene.

– Vi vil advare fordi angrepet er svært godt gjennomført, de snakker og skriver norsk, de holder en personlig og «ekte» tone. Det er ikke usannsynlig å bli kontaktet av revisor etter revisorbytte og det er vanlig å bruke BankID til legitimering i forbindelse med registrering i Altinn og Brønnøysundregistrene.

Slik går de frem

De kriminelle plukker opp på kunngjøringer om revisorbytte, eller andre selskapsendringer. De tar så kontakt med de som har gjort endringen og utgir seg for eksempel for å være det nye revisjonsfirmaet. Kunden får en telefon fra noen som snakker norsk som presenterer seg som ny revisor, og forteller at de for eksempel mangler en e-signering og ber om e-signering over mobil.

Kunden får så bildet for godkjennelse av BankID opp på mobilen. Bedragerne unnskylder og forteller at de har gjort noe feil og ber om at kunden godkjenner på nytt. I mellomtiden har bedragerne kommet seg inn i kundes nettbank og kan overføre midler fra kundes konto og fra bedriftskontoer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.