– Jeg kan bekrefte de to ble pågrepet på Gardermoen i går ettermiddag, sier statsadvokat Elisabeth Frankrig i Økokrim til DN fredag.

Statsadvokat Elisabeth Frankrig i Økokrim, her fotografert i retten ved en tidligere anledning.
Statsadvokat Elisabeth Frankrig i Økokrim, her fotografert i retten ved en tidligere anledning. (Foto: Aleksander Nordahl)

De to ble fremstilt for fengsling i Oslo tingrett fredag ettermiddag. Begge er nå varetektsfengslet i inntil fire uker.

Politiet frykter at de to vil reise tilbake til Dubai, hvor Norge ikke har en utleveringsavtale, og retten mener det er en fare for at Steinsland og Hultin vil unndra seg straffeforfølgelse dersom de blir løslatt.

Både Hultin og Steinsland erklærte seg ifølge E24 uskyldige og motsatte seg fengslingen. De to bekrefter at de eier en rekke eiendommer i Dubai.

Hultin og Steinsland er tiltalt for grovt skattesvik mot staten, men har holdt seg skjult for norske myndigheter i Dubai siden de unnlot å møte i retten i mars 2018.

Frankrig vil ikke gi noen detaljer om pågripelsen eller foranledningen til denne, men Økokrim har tidligere opplyst at de to ikke hadde gyldige reisedokumenter og at norske myndigheter derfor måtte bistå med å få dem hjem.

Økokrim er naturlig nok fornøyd med pågripelsen, og plukker nå opp hansken fra 2018.

– Vi setter nå så fort som mulig i gang prosessen med å få berammet saken fra 2018, sier Frankrig.

Kom frivillig til Norge

I kjennelsen mot Hultin heter det at han har en svak tilknytning til Norge. Han har ikke vært folkeregistrert her siden 1996, og at ved å ikke møte opp i 2018, har han vist vilje til å unndra seg. Selv om han ble forsøkt utlevert i 2018, har han ikke meldt seg for norske myndigheter. Selv har han forklart at han ikke visste at han var etterlyst.

– Jeg har ikke noe annen kommentar enn at han kommer frivillig til Norge, sier Hultins advokat Lars Faye Ree i Kristiansand til DN.

Til E24 sier han at de mener vilkårene for fengsling ikke er oppfylt når han frivillig kommer til Norge.

– Det er ingen unndragelsesfare i saken, sier advokat Lars Faye Ree som representerer Hultin til E24.

Advokat Knut Henning Larsen i Kristiansand har tidligere representert Terje Oddvar Steinsland.

– Kan du bekrefte at du fortsatt er Steinslands advokat?

– Ja, det kan jeg. Ha en fortsatt fin dag, sier Larsen kort til DN før han legger på røret.

Til Fevennen bekrefter Larsen at Steinsland er pågrepet.

– Jeg kommer naturligvis til å be om at han blir løslatt. Jeg synes det er merkelig, når han nå kommer hjem for å gjennomføre saken, at Økokrim anfører unndragelsesfare. Da hadde han vel ikke kommet frivillig hjem, sier Larsen til avisen.

Hultin og Steinsland skal ha tatt direktefly fra Dubai til Oslo. Hultin var som DN skrev tidligere denne uken ventet hjem i forbindelse med rettssaken mot hans kone, svigersønn og datter som starter i Agder tingrett mandag. De tre er saksøkt av staten ved skattemyndighetene for 18 millioner kroner, og det er tatt arrest i alle de tres eiendomsmidler. Familiemedlemmene hadde sentrale roller som styreledere, styremedlemmer, daglig leder og eiere i selskapene som skal ha blitt brukt for å svindle staten.

Statsadvokat Frankrig regner mer at det skal la seg gjøre at Hultin vitner i saken mot familiemedlemmene neste uke, sannsynligvis med politieskorte. Hun sier det er opp til kriminalomsorgen om Hultin og Steinsland settes i varetekt på Sørlandet.

Norges største skatteunndragelsessak

For fem år siden tok Økokrim ut tiltale i den største skatteunndragelsessaken av sitt slag noensinne i Norge. Rolf Gunnar Hultin og Steinsland ble tiltalt for unndragelse av til sammen 28,5 millioner kroner gjennom Skattefunn-ordningen. Både Hultin og Steinsland nektet straffskyld.

Pengene fikk de for påstått forsknings- og utviklingsarbeid for til sammen 179 millioner kroner fra Dubai i De forente arabiske emirater, som igjen ga grunnlag for millionutbetaling fra en offentlig ordning som skulle stimulere norske bedrifter til økt forskning og utvikling.

DN omtalte saken tirsdag:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Skatteetaten saksøker kona, svigersønnen og datteren for 18 mill. – nå skal hovedmannen være på vei til Norge etter å ha vært på rømmen i Dubai dnPlus