Den årlige svinn- og butikktyveriundersøkelse, utført av sikkerhetsselskapet Infratek, viser en økning i organisert kriminalitet blant butikktyvene det siste året. Stadig flere tyverier foregår internt i bedriftene, og ledere er ofte involvert i kriminelle handlinger.

Svinn falt litt ned fra foregående år. Norske butikker tapte tilsammen 5,6 milliarder kroner fra uærlige ansatte, tyveri fra kunder og administrative feil. Året før utgjorde dette 5,8 milliarder.

Investeringer for å sikre seg mot svinn er også inkludert i denne statiskikken.

17 prosent av interntyveriene utføres på ledernivå i Norge, som gjør at norske butikksjefer ligger på tyveritoppen i Norden. Ledere står ifølge undersøkelsen bak tyverier for over 266 millioner kroner.

Det er ofte de mest betrodde ansatte med leder- og nøkkelansvar i butikkene dette gjelder, ifølge undersøkelsen.

- Det er ofte lederne som har førstehåndskunnskap både for overvåkning, sikkerhet og pengestrømmer i bedriftene. Det gjør at ledere derfor lettere kan stjele fra bedriften de selv har ansvar for å sikre, forklarer Nordisk direktør i Infratek, Roy Tuhus

Omtrent halvparten av de nordiske bedriftene melder at ansatte samarbeider med kunder om å stjele, og at organisert kriminalitet, gjerne fra Øst-Europa, har fått et lang større innpass i Norden.

Les også: Butikker slår alarm om kriminelle bander

Mindre tap

I hele Norden gikk det totale svinnet ned marginalt, fra 1,35 prosent i 2013 til 1,34 prosent i år. I kroner og øre betyr dette at det totale svinnet i fjor var 20,8 milliarder norske kroner, mot like over 20,5 milliarder i år.

Undersøkelsen omfatter svar fra 571 detaljhandelsaktører som til sammen representerer 11.632 butikker på det norske og nordiske markedet fra juli 2013 til juni 2014.

Butikktyver topper listen både i Norge og Norden og står for litt mer enn halvparten av tapene. I Norge sto ansatte bak 29 prosent av disse tapene.

Norge ligger nest høyest på listen over verdier stjålet per tyveri, med gjennomsnittlige tyverier på 495 kroner fra kriminelle kunder, og 2.450 kroner per uærlige ansatt.

Nordiske bedrifter har investert 1,1 milliarder kroner i svinnforebyggende tiltak det siste året.

De eldste er verst

Når det gjelder aldersgruppen på tyverier i Norge var trenden lik som i regionen for øvrig; 15.085 var over 34 år, 11.135 var mellom 18 og 24,

8.908 var mellom 25 og 34, og 6.891 var i den yngste kategorien under 18 år. Tuhus forklarer hvorfor eldre er overrepresentert i statistikken.

- Det er en kjent sak at mange dessverre har en anstrengt privatøkonomi. Samtidig ønsker man å opprettholde fasaden mot omgivelsene rundt seg. Men her, som ellers i livet, blir man mer erfaren med årene, og risikoen man tar kan være større. Og med større risiko kommer større sjans for å bli tatt, hvilken disse tallene kan være en indikator på, forklarer han.

Les også på DN.no:

Slik kuppet han luksuseiendommen for 70 millioner  

Nytt rentekutt fra DNB  

Nå går luksus-yacht på «billigsalg»  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.