Mandag skrev DN at Justisdepartementet var hadde ferdigstilt nye fellesregler for departementene rundt mobilbruk i utlandet, i samarbeid med Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Reglene kom på plass etter at tidligere statsråd Per Sandbergs tur til Iran gjorde myndighetene oppmerksom på det de kalte «ulik praksis» ved bruk av mobiltelefoner og elektronisk utstyr i utlandet. Sandberg hadde med seg jobbtelefonen under besøket, noe PST fraråder under besøk til land som Norge ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med.

Om lag 240 representanter fra norsk næringsliv da statsminister Erna Solberg (H) besøkte Kina og president Xi Jinping i 2010.
Om lag 240 representanter fra norsk næringsliv da statsminister Erna Solberg (H) besøkte Kina og president Xi Jinping i 2010. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)

Etter påske kommer også Næringslivets sikkerhetsråd, som jobber med å forebygge kriminalitet mot næringslivet, med nye reiseråd. Organisasjonen har en rekke medlemmer innen varehandel-, industri-, finans- og energisektoren.

Djevelen i detaljene

Mens representanter for myndighetene kan søke jevnlig bistand fra PST, har ikke næringslivet samme mulighet, påpeker seniorrådgiver Arne Røed-Simonsen.

Direktør Jack Fischer Eriksen gikk blant annet ut i DN og slo alarm om sikkerhetsnivået til norske næringslivsledere som reiste til Kina i 2017, en bekymring som ble kalt «fullstendig grunnløs og uansvarlig» av Kinas ambassade i Oslo.

Tidligere har organisasjonen gitt reiseråd via Innovasjon Norge, men har etter påtrykk fra medlemmene bestemt seg for å gi ut egne råd til medlemmene.

– En kan aldri beskytte seg 100 prosent, men det handler om å redusere risikoene. Den eneste måten du kan være helt beskyttet på, er å låse deg inne hjemme, sier Røed-Simonsen.

Han har sett de nye retningslinjene i departementene, og sier at de vil ha flere av de samme momentene i sine råd for mobilsikkerhet.

Rådene går blant annet ut på å holde seg unna offentlige nettverk i høyrisikoland, deaktivere eller slette mobilapper som ikke er relevant for reisen, samt begrense bruk av sosiale medier som kan gi bort informasjon om hvor en oppholder seg.

Seniorrådgiveren tror det er nettopp de små sikkerhetsmessige tingene som det er fortest gjort å glemme eller unngå å gjøre.

– Å koble seg på de åpne nettverkene er blant de mest åpenbare tingene. Noe annet er tendensen til å lade mobiltelefonene via utplasserte ladere. Disse er også blitt mer vanlig i Norge, eksempelvis på offentlig transport, sier han.

Flere brudd

Røed-Simonsen vil ikke spekulere i hva som har utløst etterspørselen etter reiseråd blant medlemmene, men sier at saker som Sandbergs Iran-reise har bidratt til å økt oppmerksomhet rundt temaet.

I etterkant har det blitt kjent at Sandberg har vært langt fra alene om å tøye regelverket. Ap-leder Jonas Gahr Støre tok med seg jobbtelefonen til Russland da han var utenriksminister i 2011.

Nåværende Nato-leder Jens Stoltenberg tok også med seg sin mobiltelefon til Russland da han var statsminister – selv om han fikk utdelt lånetelefon i forkant. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Svenskene synes nå det er så pinlig å fly at begrepet er blitt årets nyord
Slik gikk det da DN lette etter "flyskam" på Gardermoen.
02:49
Publisert: