Pasienter får beskjed om å ikke møte til timer, leger får ikke tilgang til pasientenes journaler, og pasienter får ikke henvisninger fra leger. Det er noen av konsekvensene etter at hackere er kommet på innsiden av it-systemet til irske helsemyndigheter.

– Det er fremmet krav om løsepenger. I tråd med statens retningslinjer, vil det ikke bli betalt ut noe, sier en talskvinne fra irske helsemyndigheter til Financial Times.

– Muligens det største dataangrepet mot Irland

Ifølge Paul Reid, øverste leder av Irlands Health Service Executive (HSE), var beslutningen om å stenge ned store deler av it-systemet et føre var-tiltak etter et svært avansert dataangrep som påvirker kjernevirksomheten i både nasjonale og lokale it-systemer.

Ossian Smyth, som er minister for digitalisering og offentlige anskaffelser, beskrev ifølge BBC dataangrepet som følger:

– Det er omfattende. Det er svært betydelig, og muligens det største dataangrepet mot Irland.

Ingen har tatt ansvaret

Ingen har så langt tatt ansvaret for hackingen. Reid har opplyst at hackerne har benyttet software som går under betegnelsen Conti. Det ble første gang oppdaget i desember 2019. Det er ikke kjent hvor store beløp de forlanger, men ifølge undersøkelser fra Arete Advisors krever hackere som antas å være stasjonert i Russland eller Øst-Europa summer i størrelsesorden 240.000 dollar, tilsvarende snaut to millioner kroner, skriver FT.

Deler av det irske helsesystemet fortsetter som før, som sykehus-systemet og covid-vaksinering, som driftes av et separat system. Men henvisninger fra leger og kartlegging av nærkontakter er blant det som nå er nedstengt.

Irsk politi, enheter fra forsvaret og eksterne it-rådgivere bistår helsemyndighetene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.