I slutten av mai satte nederlandske og luxembourgske myndigheter i samarbeid med Europol en stopper for verdens ledende mixingtjeneste av kryptovaluta, Bestmixer.io.

Gjennom Bestmixer har kriminelle kunnet skjule skitne penger ved å sende ulike typer kryptovaluta inn i tjenesten. Her har de så blitt blandet med andre kryptovaluta og sendt tilbake til eierne for å skjule den opprinnelige kilden til pengene.

Siden oppstarten i mai 2018 har minst 200 millioner dollar blitt omsatt på tjenesten, ifølge Europol.

Nordmenn involvert

DN har vært i kontakt med Kripos, som bekrefter at nordmenn har brukt tjenesten.

– Kripos har informasjon om at også norske kriminelle har brukt Bestmixer, men det er usikkert i hvor stort omfang norske brukere har vært involvert i tjenesten, sier Lone Pettersen, sjef for seksjon for internettrelatert etterforskningsstøtte ved Kripos.

Les også:

– Generelt er det kriminelle som bruker mixing-tjenester, da de er relativt kostbare å bruke og at formålet med å bruke dem er å hindre sporing av transaksjoner. I mange av sakene som Kripos har etterforsket eller bistått politidistriktene i etterforskningen, har mixingtjenester blitt brukt, sier hun.

Pettersen sier at Kripos er blitt informert av Europol om saken, men at de ikke har vært involvert i straffesaker hvor Bestmixer er blitt brukt og hindret politiet i å oppklare saken.

Seks servere beslaglagt

De fleste kryptovalutaer egner seg i utgangspunktet svært dårlig til å utføre kriminelle tjenester med da enhver transaksjon loggføres og er umulig å slette. Verdens største digitale valuta, bitcoin, er for eksempel en meget sporbar valuta.

Les også:

Det mixingtjenesten Bestmixer har gjort er å tilby å blande potensielt identifiserbare eller «ulovlige» kryptovalutaer med andre. Etterforskningen har vist at mye av kryptovalutaen som har passert gjennom tjenesten stammer fra kriminell aktivitet.

Tjenesten garanterte at kundene ville forbli anonyme.

Etterretningstjenestene har beslaglagt seks servere i Nederland og Luxembourg og skal nå analysere dataene, slik som ip-adresser, transaksjonsdetaljer, bitcoin-adresser og meldinger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.