62 personer er pågrepet i en sak mot en tyrkisk kryptovalutabørs som mistenkes for svindel. Eieren er ute av landet og milliardverdier er utilgjengelige.

Pågripelsene fant sted i åtte provinser, skriver nyhetsbyrået Anadolu. I tillegg er det utstedt arrestordre på ytterligere 16 personer knyttet til kryptobørsen Thodex.

Thodex-grunnlegger Faruk Fatih Özer fotografert i passkontrollen på Istanbul international airport, på vei til Albania.
Thodex-grunnlegger Faruk Fatih Özer fotografert i passkontrollen på Istanbul international airport, på vei til Albania. (Foto: Demiroren News Agency (DHA)/AFP/NTB)

Statsadvokaten i Istanbul startet granskningen av Thodex etter at flere brukere sier de ikke får tilgang til pengene sine. Dette antas å berører rundt 391.000 investorer og verdier for rundt 2 milliarder dollar – rundt 16,7 milliarder kroner.

Thodex-eier Faruk Fatih Özer avviser anklagene og hevder selskapet er utsatt for en svertekampanje. Han sier handelen er stanset midlertidig etter at nettangrep førte til unormal aktivitet på flere kontoer. Özer avviser påstander om at pengene på børsen er borte.

Özer reiste til Albania tidligere i uken og sier målet med turen var å møte utenlandske investorer.

Tyrkiske myndigheter sendte fredag ut internasjonal arrestordre på Özer.

I forrige uke kunngjorde myndighetene i Tyrkia at de forbyr bruk av kryptovaluta til betaling av varer fordi de mener slik valuta utgjør en «irreversibel» risiko. Mange tyrkere setter sparepengene i kryptovalutaer for å beskytte seg mot inflasjon og svekkelsen av tyrkiske lira.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.