Den tidligere toppsjefen i Celsius saksøkes for å svindle flere hundre tusen kryptoinvestorer i den nå konkursrammede kryptobørsen, ifølge CNBC.
Torsdag kom det frem at New Yorks statsadvokat Letitia James saksøker den tidligere Celsius Network-sjefen Alex Mashinsky.
Den amerikanske kryptobanken Celsius var blant de største av sitt slag, og hadde nærmere 120 milliarder kroner under forvaltning så sent som i mai i fjor. Så kom det brede og bratte fallet i kryptovalutaer, og avslørte fundamentale svakheter i forretningsmodellen. Selskapet slo seg konkurs.
Forsøkte å skjule store tap
Mashinsky forsikret kundene sine om at det å investere med Celsius var både tryggere og mer lukrativt, enn å overlate investeringene sine i en tradisjonell bank. På et tidspunkt ble innskudd på kryptobørsen verdsatt til 20 milliarder dollar, ifølge statsadvokaten.
Statsadvokaten hevder at Mashinskys uttalelser var falske og ble en del av hans forsøk på å skjule store tap på risikofylte investeringer gjort i kryptolån.
– Som tidligere administrerende direktør for Celsius, lovet Alex Mashinsky å lede investorer til økonomisk frihet, men ledet dem ned på en vei av økonomisk ruin, sier James i en uttalelse.
Statsadvokaten ønsker å bøtelegge Mashinsky og kreve økonomisk erstatning, samtidig som det vil forby den tidligere toppsjefen fra å lede selskaper eller jobbe med verdipapirer i delstaten.
Mashinsky gikk av som sjef for selskapet allerede i september 2022, etter at Celsius søkte om konkursbeskyttelse i en såkalt Chapter-11 prosess i juli.
Økokrim jaktet nordmenn i publiserte kundelister
Kryptovalutaer er bygget for anonymitet. Den opphørte for de 600.000 Celsius-kundene, deriblant flere nordmenn, da børsen gikk konkurs i fjor.
Ifølge Wall Street Journal har kundene nærmere 50 milliarder kroner utestående. Disse er definert som kreditorer i konkursprosessen, og rundt 600.000 av dem navngitt i en amerikansk domstol. Også transaksjonshistorikken til kundene er publisert.
Det førte til at Økokrim og Skatteetaten begynte å lete i listene høsten 2022.
Kryptovalutaene oppsto i kjølvannet av bitcoin i 2008, og hensikten med teknologien er helt eksplisitt å tillate anonyme transaksjoner utenfor myndighetenes kontroll. Hvert år har stadig flere nordmenn rapportert inn kryptoformuer til myndighetene, men Skatteetaten går ut fra at de utgjør en brøkdel av det reelle antallet.
Ifølge kryptomedier var det en konkursdomstol i delstaten New York som beordret at kundene navngis. Kundenes protester nyttet lite, ettersom dette er standard for kreditorer slik de defineres. De skal likevel ha fått medhold i at kontaktinformasjon og bostedsadresser ble sladdet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.