Det er svært sjelden at Økokrim går offentlig ut med informasjon om en pågående etterforskning.

Tirsdag deltok Økokrim-sjef Pål Lønseth, førstestatsadvokat Marianne Bender og spesialetterforsker Ola Vassli på en pressekonferanse der de meddelte at Økokrim har startet etterforskning av hackerangrepet mot kryptospillplattformen Axie Infinity i slutten av mars.

For en drøy måned siden ble det kjent at selskapet var rammet av et stort hackerangrep. Hackerne klarte å komme unna med verdier for over fem milliarder kroner.

Axie Infinity er bygget på blokkjedeteknologi hvor en kan kjøpe og selge kryptokjæledyr (axies) og virtuelt land.

750 nordmenn rammet

Amerikanske FBI startet etterforskning umiddelbart etter angrepet. Nå har også Økokrim igangsatt etterforskning av saken.

– Det er om lag 750 personer i Norge som hadde verdier i nettspillet Axie Infinity på tidspunktet tyveriet fant sted, står det i en pressemelding.

Lønseth opplyste på pressekonferansen at nordmenn kan ha blitt frastjålet verdier for rundt 50 millioner kroner.

I pressemeldingen fra Økokrim kommer det frem at politiet ønsker å kartlegge i hvilken grad nordmenn ble rammet av tyveriet. Økokrim vil at alle norske Axie Inifinity-spillere sender informasjon om saldoen den 23. mars 2022.

Målet for etterforskningen er å avsløre hvitvaskingsprosessen etter angrepet.

– Personene bak angrepet har satt i gang en omfattende hvitvaskingsprosess i et forsøk på å tilsløre og skjule hvor utbytte har tatt veien. Det er denne hvitvaskingsprosessen Økokrim og FBI vil samarbeide om å avsløre, står det i meldingen.

Ifølge FBI viser deres etterforskning at hackergruppen Lazarus Group med tilknytning til Nord-Korea står bak tyveriet.

2019: Denne karakteren ble solgt for over 120.000 kroner
Aleksander Larsen i Axie Infinity.
02:09
Publisert:

Norsk gründer

En av gründerne av kryptospillplattformen er norske Aleksander Leonard Larsen.

– Vi har nå oversikt over angrepet og jobber med å hente informasjon til diverse statlige etater slik at de kan gjøre sin jobb lettere, skrev han i en tekstmelding til DN i mars.

Axie Infinity er utviklet av det vietnamesiske morselskapet Sky Mavis. Det er Ronin Network, et program som håndterer innskudd og uttak av eiendeler for brukere av Axie Infinity, som ble utsatt for angrepet.

Hackerne skal ha brukt uekte autentiseringsnøkler og deretter fått godkjent falske uttak. Angrepet ble da en bruker ikke fikk gjennomført sitt uttak.

I alt skal hackerne ha tappet Ronin-nettverket for 173.600 ethereum og 25,5 millioner i stablecoin-en USDC, som til sammen tilsvarer om lag 615 millioner dollar. Det utgjør rundt 5,3 milliarder norske kroner.

Såkalte stablecoins, som USDC, er kryptovalutaer som er knyttet til et eksternt aktiva, i dette tilfellet amerikanske dollar. Hensikten er blant annet å redusere svingninger som tradisjonelle kryptovalutaer ofte opplever.

Investeringsbedrageriene øker

I forrige uke kom Økokrim med en ny trusselvurdering. I 2021 ble det anmeldt nærmere 19.000 bedragerisaker. I rapporten står det at man har sett en økning av investeringsbedrageri ved salg av kryptovaluta.

Metodene er mange, men Økokrim estimerer at norske bedrageriofre i 2021 sendte rundt 75 millioner kroner ut av landet i forbindelse med kryptobedrageri. Globalt økte tapene ved kryptobedragerier med rundt 81 prosent i 2021, sammenlignet med året før.

Økokrim skrev i trusselrapporten at det er «meget sannsynlig» at omfanget med investeringsbedrageri med kryptovaluta og falske handelsplattformer vil øke, og at nordmenn, da særlig menn mellom 60 til 80 år, vil bli bedratt med betydelige beløp. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.