Telenor gransker det som antas å være omfattende svindel i selskapets mikrofinansbank i Pakistan.

Selskapet informerte om saken for snart to uker siden. Nå bekrefter sentralbanken i Pakistan, State Bank of Pakistan (SBP), overfor DN at den har startet egen granskning. Det er første gang banken uttaler seg offentlig om saken.

– SBP er i tett kontakt med banken, og vi har satt i gang en detaljert gjennomgang for å vurdere omfanget av svindelen. SBP har også iverksatt en begrenset inspeksjon for å få en uavhengig evaluering av svindelen, og hvilke skritt ledelsen tar for å sikre at slike hendelser ikke gjentar seg i fremtiden, skriver Abid Qamar, talsperson i State Bank of Pakistan, i en epost.

DN skrev forrige uke at Telenor Microfinance Bank mener seg svindlet for rundt 30 millioner kroner, ifølge en politirapport fra et lokalt politikammer i millionbyen Lahore, som DN har fått innsyn i.

Banken har anmeldt 14 personer hvorav 12 av dem skal være lokalt bankansatte, de fleste av dem i ulike lederstillinger. De to siste er oppgitt å være eksterne låneagenter.

De anklagede nekter for beskyldningene og avviser at de skal ha gjort noe galt.

Pålagt å rapportere

Sentralbanken konkluderte med at de ville sende et granskningsteam på bakgrunn av opplysninger de har fått av Telenor Microfinance Bank.

– I henhold til krav om myndighetsrapportering, er alle regulerte enheter pålagt å levere en foreløpig og detaljert rapport om hendelser som svindel og forfalskninger til SBP. Vi har mottatt en hendelsesrapport om svindel fra Telenor Microfinance Bank, skriver Qamar i sentralbanken.

Telenor bekrefter at de informerte sentralbanken i Pakistan da de ble gjort kjent med svindelen.

– Sentralbanken gjennomfører nå en inspeksjon, og ledelsen i Telenor Microfinance Bank samarbeider med sentralbanken for å bidra til at de får den informasjonen de har behov for, skriver Telenors kommunikasjonsdirektør Gry Rohde Nordhus i en epost til DN.

Det betyr at det er tre team som gransker svindelen, Telenor Microfinance Bank, Telenor asa og sentralbanken.

Svindelen skal ha pågått siden februar 2017. Varsellampene lyste rødt i august da det oppsto problemer med låneporteføljen til filialen, fordi den ikke fikk inndrevet en rekke lån. Telenor Microfinance Bank valgte da å sette i gang egen granskning etter mistanke om et ulovlig forhold.

Tone Skuterud, sjef for internrevisjon i Telenor, leder granskningen av svindelen i Pakistan.
Tone Skuterud, sjef for internrevisjon i Telenor, leder granskningen av svindelen i Pakistan. (Foto: Fartein Rudjord)

Én måned senere ble Telenor-ledelsen informert sammen med styret og leder Gunn Wærsted.

I oktober bestemte Telenor seg for å granske svindelen. Det er Tone Skuterud, leder for Telenors internrevisjon og granskning, som leder granskningen i Pakistan.

Falske lånesøknader

Ifølge en politirapport DN har fått tilgang til, ble låneagentene rekruttert av filialens ansatte, som til sammen opprettet 1638 falske lånesøknader.

Beløpet på om lag 30 millioner kroner kan bli høyere, da tallet kun omfatter én filial i banken og flere andre er under etterforskning. Banken har 171 filialer i Pakistan, ifølge bankens hjemmesider.

Telenor Microfinance Bank tilbyr mikrofinansiering og finansielle tjenester til den delen av befolkningen i Pakistan som ikke har tilgang til banktjenester og hadde i fjor mer enn 20 millioner kunder. Telenor eier banken sammen med den kinesiske finansteknologigiganten Ant Financial som kom inn på eiersiden i fjor vår.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.