Fem personer ble tirsdag pågrepet og siktet for grov korrupsjon eller medvirkning til dette, opplyser politiadvokaten i Oslo Kristin Rusdal.

Politiet bekrefter i en pressemelding at fire av fem pågrepne er eller har vært ansatt i Nav og Nordea.

– To av de pågrepne er ansatt i Nordea. Vi kan videre bekrefte at én av de pågrepne er ansatt i Nav, mens en annen er tidligere ansatt i Nav, skrev politiet i en pressemelding tirsdag formiddag.

Politiet i Oslo opplyste videre om at det også er ransaket på en rekke adresser i Oslo-området, og at de har gjennomført avhør av alle de pågrepne. Tirsdag kveld er i følge Finansavisen alle fem personer løslatt fra varetektsfengsling.

– Forfalsket dokumentasjon

Én av de to siktede sluttet nylig i Nav og jobber nå i en annen offentlig etat.

To ansatte i Nordea er også pågrepet. Politiet aksjonerte like etter klokken åtte tirsdag mot Nordeas kontor på Majorstuen i Oslo og på flere private adresser.

– Mistankegrunnlaget er at de har tilknytning til lånesøknader som er basert på forfalsket dokumentasjon til Nordea, sier politiadvokaten til VG.

Lån for 150 millioner kroner undersøkes, men summen kan vokse.

Like etter klokken 08.00 tirsdag, ble det gjennomført en politiaksjon i Urtegata på Grønland. Aksjonen ble gjort på grunnlag av mistanke om korrupsjon.
Like etter klokken 08.00 tirsdag, ble det gjennomført en politiaksjon i Urtegata på Grønland. Aksjonen ble gjort på grunnlag av mistanke om korrupsjon. (Foto: Elin Høyland)

VG publiserte tirsdag morgen en artikkel om gråmarkedet for lån i Norge og låneagenter som hjelper kunder med å få lån i banken.

Foran et skjult kamera skal en låneagent ha snakket om hvordan han kan skaffe hvem som helst lån i banken, mot en betaling på flere hundre tusen i kontanter. I et senere intervju med VG sier låneagenten at det dreier seg om Nordea.

Advokat Christian Flemmen Johansen i advokatfirmaet Elden bekrefter at han er blitt bedt om å bistå én av de pågrepne i saken.

Sent tirsdag ettermiddag bekreftet Flemmen at hans klient blir løslatt i løpet av kvelden. Klienten er én av de to Nordea-ansatte som ble siktet av politiet.

Advokat Christian Flemmen Johansen i advokatfirmaet Elden.
Advokat Christian Flemmen Johansen i advokatfirmaet Elden. (Foto: Øyvind Elvsborg)

– Det stemmer at jeg er blitt kontaktet – og bedt om å bistå – en av de Nordea-ansatte. Vi arbeider i skrivende stund med å få oversikt over saken og anklagene mot min klient. Jeg regner med at vi vil få bedre oversikt innen kort tid. Utover det er det vanskelig å kommentere saken på nåværende tidspunkt, skriver han på sms.

– Det som er viktig for oss er å få avklart er hvilken rolle politiet mener han har hatt, og hvilken rolle han rent faktisk har hatt. Forhåpentlig vil det bidra til å avslutte saken for hans del innen kort tid, sier forsvareren.

Ulovlig utlån av penger

På Nordeas hovedkontor på Majorstuen i Oslo tirsdag formiddag var forholdene rolige. Det var ingenting som tydet på at det hadde vært en politiaksjon der i formiddagstimene.

Overfor DN bekrefter Nordea at det er foretatt arrestasjon av to ansatte i banken. Ifølge VG ble en av de ansatte arrestert i bankens lokaler, den andre på en privatadresse på Grønland i Oslo.

– Det er forhold som vi har avdekket internt etter etterforskning. Vi har tidligere i år gått til politianmeldelse basert på de funnene som er gjort. Det er funn som handler om utlån av penger, sier kommunikasjonsdirektør Christian Steffensen i Nordea.

– Ble det avdekket på basis av tips?

– Det kan vi ikke kommentere.

Tidligere i år politianmeldte Nordea forholdene som ledet til dagens pågripelser. Ifølge Steffensen har den interne etterforskningen pågått over noe tid. Nå er de to Nordea-ansatte suspendert.

– Vi ser svært alvorlig på alle ting som tyder på økonomisk kriminalitet. Vi har nulltoleranse for sånt. Vi vil ta de nødvendige skritt i forhold til de ansatte og har suspendert dem fra sine stillinger, sier Steffensen.

Nordea er i dialog med politiet i forbindelse med politianmeldelsen. Steffensen vil ikke svare på om de har opplevd mislighold av noen av lånene politiet nå etterforsker.

Aksjonen avsluttet

Politiaksjonen hos Nordea pågikk frem til rundt klokken 11. Det er foreløpig ikke tatt stilling til om de pågrepne skal fremstilles for varetekt. Det vil bli avklart etter at man er ferdig med avhørene.

Det avhenger av hvor lenge avhørene varer. Det kan være om noen timer, eller sent i kveld, svarer politiadvokat Kristin Rusdal.

Ingen av de siktede vil bli fremstilt for varetekt tirsdag. Det får DN opplyst hos Oslo tingrett.

Ifølge NRK er de fire øvrige siktede representert ved forsvarerne Carl Rieber Mohn, Ola Lunde, Annette Barlinn og Solveig Høgtun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.