I 2014 var antallet anmeldelser for grovt tyveri på offentlig sted 9.950, mot 17.778 i 2012 og 14.656 i 2013.

Ikke siden 2008, da det ble anmeldt 9.837 lommetyverier, har tallet vært så lavt, skriver Politiforum

Mye av æren for at det nå er langt mindre fare for å bli frastjålet lommebøker eller mobiltelefoner i Oslo, går til Oslo-politiets lommetyvgruppe, som ble opprettet i november 2011.

– Det er særdeles hyggelige tall. Nå har vi stoppet lommetyveribølgen, og er tilbake til det nivået vi var på før bølgen kom, sier politioverbetjent Roar Kvassheim, som leder gruppen.

Rask nedgang

Kvassheim sier nedgangen har gått fortere enn han hadde trodd.

– En god del av forklaringen ligger nok hos oss, men publikum har nok også begynt å bli mer klar over situasjonen, og flinkere til å ta vare på verdisakene sine, sier han.

I tillegg viser han til at Apples nye sikkerhetssystemer har gjort det mindre attraktivt å omsette Apple-produkter i annenhåndsmarkedet.

Færre lommetyver

Kvassheim sier politiet må jobbe mer for å finne lommetyvene nå enn for bare ett år siden.

– Tidligere kunne vi nærmest bare gå ut døren. Det kommer færre lommetyver til Oslo i dag, og de som kommer hit, jobber i mindre attraktive miljøer enn tidligere.

Kun fem av 235 personer som er pågrepet mistenkt for lommetyverier siden 2012, er norske borgere, viser tall fra i fjor høst. Sju av ti var rumenske borgere. En annen stor gruppe har vært polske statsborgere, folk fra nordafrikanske land, fra Chile og fra Afghanistan. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.