Det skriver Hordaland, Sogn og Fjordane statsadvokatembeter i en pressemelding mandag. DN har tidligere skrevet om eiendomsinvestor og kuntgalleristen Reidar Osen (70), som ble kidnappet rett utenfor sitt galleri i Bergen i 2015.

– Jeg har i dag besluttet at saken skal sendes i retur til politiet for videre etterforskning. Saken er således ikke avgjort for noen av de impliserte, skriver statsadvokat Ellen Cathrine Greve i pressemeldingen.

– Det er en svært alvorlig sakstype som skal gis høy prioritet. Det er fortsatt forhold som må avklares, står det videre.

«Synd det skal ta tre år»

Osen forteller til DN at han er fornøyd med at statsadvokaten nå velger å sende saken i retur til politiet for videre etterforskning.

– Det synes jeg er en fin avgjørelse, men det er synd at det skal ta tre år. En så alvorlig forbrytelse skulle ha hatt høy prioritet, sier han.

– Bergen politikammer er så stort at de skulle klart å ta denne saken til å begynne med.

Eiendomsinvestoren og kunsthandleren Reidar Osen på sykehuset etter å ha blitt kidnappet.
Eiendomsinvestoren og kunsthandleren Reidar Osen på sykehuset etter å ha blitt kidnappet. (Foto: Privat)
Reidar Osen var kraftig forslått etter at han ble kidnappet i 2015.
Reidar Osen var kraftig forslått etter at han ble kidnappet i 2015. (Foto: Privat)

Selv forteller Osen at han synes det er forferdelig at det har tatt så lang tid å få gjenopptatt etterforskning, men tanke på det blir vanskeligere å oppklare saken. Nå håper Osen at Kripos vil overta etterforskningen.

– Det er en alvorlig sakstype, og det har vært en veldig komplisert sak vi har brukt mye tid på. Vi mener at vi har prioritert den, men nå konsentrerer vi oss om å få den ferdig etterforsket, og så må vi evaluere om det er noe vi kunne gjort annerledes, sier visepolitimester Ida Melbo Øystese i Vest politidistrikt til DN.

Sendte varsel

Osen har vært i konflikt med politiet etter at saken ble henlagt etter noen måneder, til tross for protester fra etterforskere som jobbet med saken.

For to år siden sendte politietterforskeren Kenneth Berg, som ledet etterforskningen, inn et varsel om Bergenspolitiet.

– Jeg var veldig uenig i at saken var moden for henleggelse, den var høyst uferdig og ville fremstå som et makkverk fra politiets side, uttalte han til TV 2.

Reidar Osen mener at det at saken nå sendes i retur til politiet for videre etterforskning viser at avgjørelsen til Bergenspolitiet ikke var riktig.

– Dette er et bevis på at de tok feil, og at Kenneth Berg hadde rett, sier Osen.

Visepolitimester Ida Melbo Øystese forteller at det viktigste nå er å få saken ferdig etterforsket hvor de bruker det de har av kapasitet.

– Når det gjelder varslingssaken så er den ikke avgjort enda, og det er derfor vanskelig å si noe konkret om den da det er flere som skal se på den saken. Det viktigste nå er at vi får etterforsket straffesaken ferdig. Det har vært en krevende sak der de som har vært involvert har hatt en løs tilknytting til riket, som har vært en utfordring, sier hun.

Overfalt av maskerte menn

Osen var på vei fra kunstgalleriet sitt til bilen sin, da han oppdaget at bilen var åpen.

– Jeg går bort til den og ser inn, og «bang». En maskert mann med finlandshette griper meg i hånden og drar meg inn i mørket, uttalte Osen til DN tidligere i januar.

I bilen skal det ifølge Osen ha oppstått et basketak der han blir forsøkt dratt bak av en annen mann som har gjemt seg i varerommet. Han skal nesten ha kommet seg løs, før det dukker opp en tredje person utenfor og tar tak i han.

– Da var det nytteløst. Jeg får en stor pistol ned i kjeften, før de drar en fiberpose over hodet mitt og jeg blir stripset rundt armene og bena, forteller han.

Selv skal han blitt kastet bak i varerommet, hvor han ble slått og sparket. I det bilen begynner å kjøre forteller kidnapperne at de vil ha to millioner kroner i løsepenger.

Kom seg løs

Eiendomsinvestoren og kunstgalleristen skal deretter ha blitt kjørt ut av Bergen. Etter det han anslår å være 45 minutters kjøring, skal bilen ha stoppet, hvor han skal ha blitt lempet ut av bilen.

– De lemper meg ned i en grav de har laget og kaster kvister over meg. De truer med å skjære av meg fingeren hvis jeg ikke gir dem penger. Så begynner telefonen min å ringe, sa Osen til DN.

Osen mobiltelefon hadde falt ut av lommen og ned på gulvet i bilen i basketakene som foregikk, og tror selv at kidnapperne var redde for at telefonen kunne spores av politiet etter at den ringte, og derfor kjørte videre.

På Bønes stopper de opp og kidnapperne går ut av bilen. Mørbanket oppdager han at døren er åpnet og mens han kryper langs siden på bilen ser han at nøkkelen står i tenningen på bilen. Han klarer å kjøre bilen et lite stykke før han finner en annen bil og får ringt politiet.

Derfra blir Osen kjørt til Haukeland sykehus. Han forteller at kjeven var knust, han hadde mistet flere tenner og fått flere brudd. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DN-kommentator: En neve rapsfrø for Oslo Børs? Tror de nordmenn er idioter?
Grandiost, men er det grandiost nok for Petter Stordalen?
03:46
Publisert: