Mens den etterlyste forretningsmannen Jho Low pøste ut stjålne penger på luksusyachter, ville fester hvor Hollywood-stjerner som Leonardo di Caprio og Megan Fox ble fyrstelig betalt for å komme, forsvant hundrevis av millioner kroner som tilhørte det malaysiske folket i lommene på Goldman Sachs-bankeren Roger Ng og sjefen hans, Tim Leissner. Rettssaken mot Ng i New York har vært et ellevilt innblikk i en av verdens største finansskandaler.

Skandalen har vekket oppsikt over hele verden, og involverer Malaysias tidligere statsminister Najib Razak og finansieringen av filmen «The Wolf of Wall Street» med Leonardo di Caprio i hovedrollen.

Goldman Sachs hadde en sentral rolle i den enorme svindelen mot Malaysias statlige investeringsfond. Leissner, som var bankens Asia-sjef, har erkjent straffeskyld og vitnet i saken mot Ng. Goldman Sachs har allerede betalt bøter på fem milliarder dollar i saken, og Roger Ng er den første personen som blir dømt i rettsoppgjøret etter milliardsvindelen. Ng risikerer 30 år i fengsel.

I rettssaken kom det frem hvordan Goldman Sachs tjente 600 millioner dollar på å tilrettelegge obligasjonslån for det malaysiske investeringsfondet. De involverte personene fikk flere titalls millioner kroner i bestikkelser. Lånene ble blant annet brukt til å finansiere et 250-millioners halskjede med rosa diamanter til statsministerens kone, mens hovedmannen, den malaysiske forretningsmannen Jho Low skal ha stjålet over 1,4 milliarder dollar fra fondet.

Low vekket oppsikt i USA med sitt ekstreme forbruk. I retten har det kommet frem at han brukte 35 millioner kroner på sin egen bursdag i Las Vegas, hvor Hollywood-stjerner som Leonardo di Caprio, Megan Fox og Paris Hilton ble betalt opptil 250.000 dollar for å være gjester, 200 millioner dollar på en yacht og 60 millioner dollar på å finansiere filmen «The Wolf of Wall Street», hvor di Caprio spilte hovedrollen.

Jho Low er på flukt fra myndightene og antas å bo i Kina. Statsminister Najib Razak er dømt til 12 års fengsel i Malaysia.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.