To mennesker ble drept og flere alvorlig skadet etter masseskytingen i Oslo sentrum natt til lørdag, midt under den omfattende pridefeiringen som har satt sitt preg på hovedstaden de siste dagene. Angrepene fant sted i tilknytning til utestedene Per På Hjørnet og London Pub, sistnevnte har i årevis vært et populært samlingssted for det skeive miljøet i hovedstaden.

42 år gamle Zaniar Matapour ble pågrepet like etter angrepet og siktet for terror. Søndag ettermiddag var Politiet foreløpig sparsomme med opplysninger om etterforskningen, men politiadvokat Børge Enoksen opplyste under en pressekonferanse at de fortsatt har flere hypoteser, der blant annet psykiatri og hatkriminalitet er blant dem.

Den norske forretningsmannen Stein Erik Hagen har kjempet for homofiles rettigheter i en årrekke, og sto selv frem som homofil i voksen alder. Han var selv ute og feiret fredag kveld, men vendte hjem til villaen på Voksenhus ved 22-tiden.

Andre gjester, inkludert Hagens samboer, dro videre.

Evakuert av politiet

Rundt klokken 01.15 natt til lørdag skal den terrorsiktede mannen ha ankommet stedet, trukket våpen opp av en sort bag og begynt å skyte.

– Mange av gjestene dro til London og Elsker. Blant annet min samboer som ble evakuert av politiet. Han er nå i trygghet her hjemme. Vi er begge sterkt opprørte og dypt fortvilet over at slikt kan skje, sa Hagen til DN lørdag morgen.

Forretningsmannen fortsatte:

– Denne terrorhandlingen er en dypt tragisk hendelse som berører oss alle. Mine tanker og dypeste medfølelse går til de døde, skadde og deres pårørende.

Lørdag ettermiddag opplyste Hagen i en tekstmelding at han i lys av angrepet har besluttet å donere én million kroner til Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (Fri).

– Pengene skal brukes i deres viktige arbeid for å motvirke hatefulle ytringer og holdninger mot homofile og bifile personer, skriver Hagen.

Som en umiddelbar konsekvens av den mistenkte terroren, ble lørdagens Pride-parade avlyst.

– Det er en helt riktig avgjørelse. Det som skulle ha vært en gledens dag er blitt en dag i sorg, fortvilelse og tårer, sier Hagen.

To mennesker ble drept og 21 skadet i masseskytingen i Oslo sentrum natt til lørdag.
To mennesker ble drept og 21 skadet i masseskytingen i Oslo sentrum natt til lørdag. (Foto: Javad Parsa)

Flere hypoteser

På en pressekonferanse søndag ettermiddag ble det opplyst at terrorsiktelsen mot mannen som er pågrepet for masseskytingen i Oslo, ikke er svekket. Ifølge politiadvokat Børge Enoksen har politiet fortsatt flere hypoteser, der blant annet psykiatri og hatkriminalitet er blant dem.

– Det kan også være en kombinasjon av hypotesene som er tilfellet i vår sak, men det er for tidlig for oss å ha klarhet i nå, sa han under pressekonferansen.

Politiet har satt inn alle tilgjengelige ressurser i saken, ble det opplyst i en oppdatering lørdag ettermiddag.

Den terrorsiktede Zaniar Matapour har foreløpig ikke latt seg avhøre. Politiet prøvde igjen søndag, men forsøkte ble avbrutt etter en drøy halvtime. Ifølge mannens forsvarer, advokat John Christian Elden, har politiet brukt tiden til å forsøke å overtale mannen til å godta avhør med opptak, noen han så langt har nektet, skriver NTB.

Politiet opplyser at det er et viktig spor i etterforskningen å avklare hva slags kontakt mannen har hatt med eventuelle ekstremister, og om han handlet alene eller ikke da han drepte to og skadet 21 i angrepet. De to døde er menn i 50- og 60-årene.

– Det er helt sentralt å avdekke motivasjonen for handlingen, hans bakgrunn og bekjentskap. En annen viktig del er å avdekke om han kan ha samarbeidet med andre om denne. Per nå ser det ikke ut til at han har samarbeidet med andre om denne hendelsen, men det er som sagt tidlig og vi kan ikke utelukke noe, sa Enoksen.

Politiet jobber løpende med innhenting av informasjon, blant annet avhør av vitner og undersøkelse av tekniske spor.

Matapour er norsk statsborger med bakgrunn fra Iran, og er kjent for politiet fra før. Det er tatt beslag i to skytevåpen, et enhånds og et automatvåpen. Det er også sentralt for politiet å undersøke forhistorien til våpnene.

– Kjærligheten er størst

Choice-konsernet begynte å markere Pride kort tid etter at forretningsmannen Petter Stordalen ble eier i 2005.

Choice-eier Petter Stordalen har i flere år markert Pride.
Choice-eier Petter Stordalen har i flere år markert Pride. (Foto: Mikaela Berg)

Stordalen reagerer sterkt på angrepet.

– I dag hadde vi gledet oss til å feire kjærligheten og mangfoldet, vi hadde gledet oss til å feire verdiene våre og flokken vår. I stedet våkner vi til dypt tragiske nyheter, og nå strekker ikke ordene til. Våre tanker går til alle som er rammet. Ingen skal få ta fra oss verdiene våre. Kjærligheten er størst, sa han til DN lørdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.