Retten trodde ikke på mannens forklaring om at han ikke skjønte at han hvitvasket penger da han på kreativt vis videreførte penger han fikk inn på konto.

I saken står en rekke voksne kvinner i alderen 45 til 80 år som fornærmede. I en periode på fem måneder frem til november 2018, mottok 27-åringen nærmere 600.000 kroner. Totalt ni ganger forsøkte syv kvinner å overføre penger til 27-åringen. Ved to av tilfellene ble overførslene stoppet av bankene, som mente at pengetransaksjonene var knyttet til hvitvasking.

Rådgiver Anne Dybo i Økokrim vitnet i saken mot 27-åringen.

– I denne saken var det flere av de fornærmede som trodde på «kjærligheten», som trodde at dette var reelt. Vårt fokus i disse sakene er å få snudd folk, å få dem til å forstå at dette er et bedrageri, sier Dybo.

– Svindlerne sender ut tusenvis av forespørsler, så får de svar fra noen. Det er ofte folk som er i en sårbar situasjon, kanskje er de nyskilte, enker eller sliter med ting. Når svindleren får kontakt, begynner de å kurtisere dem og de inngår et «kjærlighetsforhold». De fleste opplever «kjærlighet», jeg sier det i gåseøyne, som de aldri har opplevd før.

Under rettssaken i Hardanger tingrett kom det frem at 27-åringen først fikk inn penger på sin konto i DNB. I september sendte DNB brev til mannen og ba han forklare hvorfor han hadde mottatt penger fra tre av kvinnene. Han forklarte at han hadde ønsket å kjøpe seg egen bolig, men hadde fått avslag på lån i banken. Han skrev at han derfor hadde inngått flere private lån. Den 27 år gamle mannen, som er bosatt i Oslo, ble også bedt om å forklare en rekke kontantuttak og overførsler i den samme perioden på totalt 274.400 kroner. Disse uttakene forklarte mannen med at han ønsket å sikre at han ikke brukte pengene på «unødvendige ting».

– Derfor tok jeg pengene ut og det er sånn jeg sparer best, skrev mannen i sin forklaring til DNB.

Åpnet kontoer i flere banker

Samtidig som DNB begynte å stille spørsmål rundt aktiviteten på mannens konto, åpnet han nye bankkontoer i Sbanken, BN Bank og Storebrand. Han hadde i en periode også konto i Sparebank 1 Nord-Norge.

En drøy måned etter at kontoen i Sbanken var opprettet, begynte banken å stille spørsmål knyttet til penger som tikket inn på kontoen. 27-åringen svarte da at pengene var private lån og at avsender var klar over dette.

Sbanken tilbakeførte i kjølvannet 80.000 kroner til kvinnens konto etter anmodning fra hennes bank. En overførsel i Storebrand ble tilbakeført etter knappe fire uker, etter at banken fattet mistanke om hvitvasking. Kundeforholdet i Sparebank 1 Nord-Norge ble sagt opp av banken i begynnelsen av desember, fordi banken mistenkte at kontoen ble brukt til bedrageri.

Da den ene kvinnen kontaktet politiet, fikk de sterk mistanke av om at 27- åringen var involvert i hvitvasking. Han ble pågrepet tre dager før julaften og har sittet i varetekt frem til rettssaken.

Skylder fortsatt på seg selv

Fem av kvinnene forklarte seg inngående om overføringene i retten, og opplyste at de hadde blitt utsatt for svindel. En sjette forklarte at hun ikke husket å ha overført penger og at hun ikke ønsket tiltalte straffet, fordi hun mener hun er «skyld i dette selv». I dommen kommer det frem at svindelen har ført til personlige tragedier for flere av kvinnene, ved at de ble bedratt for penger og i tillegg tok opp forbrukslån.

– Det å få snudd dem er vanskelig. Bedrageriene går ut over familien, mange forandrer personlighet og noen ender på hybel fordi de har tatt opp store lån. Enkelte begår til og med underslag fra jobben eller låner penger fra familiemedlemmer. Enkelte ganger ringer vi til familiemedlemmer og advarer dem mot å låne ut penger. Vi må jobbe forebyggende, sier Økokrim-rådgiver Anne Dybo.

Eldre mann ønsket hjelp

I retten forklarte Oslo-mannen at han hadde blitt kjent med en eldre, navngitt nigeriansk mann som hadde fast jobb og drev egen virksomhet. Grunnet den eldre mannens faste jobb, som innebar jobbing frem til klokken 22 om kvelden, trengte den eldre hjelp med overføringer via pengeoverføringsselskaper til Nigeria.

27-åringen forklarte at han trodde hvitvasking hadde med narkotika å gjøre. Han sa han ikke hadde tjent penger på overføringene. Gjennom bevisførselen ble det klart at 87.000 kroner var overført til tiltaltes daværende kjæreste. I retten forklarte mannen at hun kun skulle passe på pengene for han. Av dommen fremkommer det at den eldre nigerianske mannen er etterlyst internasjonalt og at han mest sannsynlig oppholder seg i Nigeria.

Nærmere 500.000 kroner Oslo-mannen mottok ble tatt ut som kontanter eller overført enten til kontoer i Norge eller til personer i utlandet.

Retten kom til at 27-åringen skulle dømmes for hvitvasking av 496.671 kroner. Han ble deretter dømt til fengsel i åtte måneder, men fikk fratrekk for de 108 dagene han hadde sittet i varetekt før saken kom opp.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.