Telenor gransker det som antas å være omfattende svindel i selskapets mikrofinansbank i Pakistan. Lørdag skulle det være et rettsmøte i Lahore der Telenor-bankens advokat og flere av de som er beskyldt for svindel møtte opp, men møtet ble utsatt.

De anklagede skal ifølge Telenors advokat Waheed Riaz ha konstruert «spøkelsesklienter» ved å bruke identiteten til personer som i utgangspunktet ikke ville søkt om lån for å konstruere falske lånesøknader. De bankansatte skal så ha godkjent lånene og overført pengene. De anklagede nekter for beskyldningene og avviser at de skal ha gjort noe galt.

DN har fått innsyn i en politirapport fra et lokalt politikammer i millionbyen Lahore i Pakistan. Der kommer det frem at Telenor Microfinance Bank mener seg svindlet for rundt 30 millioner kroner. Banken har anmeldt 14 personer hvorav 12 av dem skal være lokalt bankansatte, de fleste av dem i ulike lederstillinger. De to siste er oppgitt å være eksterne låneagenter.

Ifølge rapporten ble låneagentene rekruttert av filialens ansatte, som tilsammen opprettet 1638 falske lånesøknader.

DNs utsendte møtte Telenors advokat i Pakistan, Waheed Riaz, under et rettsmøte i Lahore lørdag.
DNs utsendte møtte Telenors advokat i Pakistan, Waheed Riaz, under et rettsmøte i Lahore lørdag. (Foto: Arshad Mahmood Virk)

Svindelen skal ha pågått siden februar 2017. Beløpet kan bli høyere, da tallet kun omfatter én filial i banken og flere andre er under etterforskning. Banken har 171 filialer i Pakistan, ifølge bankens hjemmesider.

– Vi kan ikke kommentere detaljer i saken så lenge granskningen pågår, skriver Telenors kommunikasjonsdirektør Gry Rohde Nordhus i en epost til DN.

Låneporteføljen kollapset

I Pakistan må en formelt sende en søknad om anmeldelse før politiet eventuelt går i gang med etterforskning.

I denne politirapporten kommer det frem at banken mener svindelen skal ha pågått siden februar 2017 og at den ble oppdaget da det etterhvert oppsto problemer med låneporteføljen til filialen fordi den ikke fikk inndrevet en rekke lån.

Det førte til at banken i august nedsatte et granskningsteam for å undersøke kollapsen, og teamet konkluderte med at det forelå en rekke falske lånesøknader. Anmeldelsen går ut på at de bankansatte har gått utover sine fullmakter og gitt lån til personer uten tilstrekkelig dokumentasjon.

To granskninger

Telenor i Norge ble varslet av bankledelsen i Pakistan i september om den mulige svindelen. Også styreleder Gunn Wærsted og Telenor-styret ble tidlig informert og følger granskningen tett.

Saken granskes av to team, ett som Telenor Microfinance Bank selv har nedsatt, pluss en egen granskning fra Telenor asa.

Tone Skuterud i Telenor leder granskningen av den mulige svindelen i Pakistan som involverer rundt 30 millioner kroner og 12 ansatte i Telenor Microfinance Bank.
Tone Skuterud i Telenor leder granskningen av den mulige svindelen i Pakistan som involverer rundt 30 millioner kroner og 12 ansatte i Telenor Microfinance Bank. (Foto: Fartein Rudjord)

Staten har en eierandel i Telenor på 53,97 prosent via Nærings- og fiskeridepartementet. Næringsdepartementet ble orientert om saken den 21. november.

Telenor Microfinance Bank tilbyr mikrofinansiering og finansielle tjenester til den delen av befolkningen i Pakistan som ikke har tilgang til banktjenester og hadde i fjor mer enn 20 millioner kunder. Telenor eier banken sammen med den kinesiske finansteknologigiganten Ant Financial som kom inn på eiersiden i fjor vår.

Det er ikke bare banksvindel Telenor sliter med i Pakistan. Landet er blitt en kraftig hodepine for Telenor. På kort tid har lønnsomheten i den pakistanske virksomheten blitt kraftig svekket grunnet devaluering av landets valuta samt innføring av en særskatt.

I tredje kvartal falt Telenors driftsinntekter i Pakistan med 29,4 prosent til 1,4 milliarder kroner. Driftsresultat ble svekket med hele 81 prosent – en milliard kroner – til 232 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.