Telenor gransker det som antas å være omfattende svindel i selskapets mikrofinansbank i Pakistan. Nå bekrefter den norske telegiganten overfor DN at banken allerede har politianmeldt flere ansatte. Banken eies av Telenor og finansteknologiselskapet Ant Financial i fellesskap.
– Ja, jeg kan bekrefte at banken har gjennomført politianmeldelser, men jeg vil ikke gå inn på hvor mange det gjelder, sier Tone Skuterud, som leder varslingskanalen til Telenor.
Hun er sjef for Telenors internrevisjon og granskning, og leder gruppen som gransker Telenor Microfinance Bank i Pakistan.
– Banken har også etablert et lokalt team fra Telenor Microfinance Bank, som jobber med å undersøke hva som har skjedd. Dette teamet reiser rundt til filialene. Dersom det avdekkes at ansatte har begått svindel, er det helt naturlig at det rapporteres til politiet, sier Skuterud.
Hun ønsker ikke å gå inn på omfanget av den mulige svindelen. Det var VG som først omtalte saken onsdag kveld.
Ledelsen varslet
Telenor ble varslet av bankledelsen i september, ifølge granskningsansvarlig.
– Vi fikk en henvendelse fra ledelsen i Telenor Microfinance Bank. De hadde mistanke om svindel. I tråd med normal prosedyre hos oss, gjennomførte vi en forundersøkelse i september. Etter dette besluttet vi å gå i gang med en granskning i oktober, sier Skuterud til DN.
Ifølge Telenor Microfinance er det avdekket omfattende tilfeller av samarbeid mellom filialansatte og personer utenfor banken for å svindle både banken og dens lånekunder.
Styret og ledelsen i Telenor ble informert i september. Skuterud rapporterer direkte til styret.
– Vi gransker ikke fra hovedkontoret, men fra bakken i Pakistan. Vi har et stort team som jobber med denne saken, og temaet gjør undersøkelser gjennom tilstedeværelse i Pakistan. Det er åtte personer som jobber med denne saken hos Telenors internrevisjon og granskning, inkludert pakistanere som kan urdu, sier Skuterud og legger til:
– Vi tar denne saken svært alvorlig.
– Får dere bistand fra eksterne?
– Nei.
Orienterte næringsministeren
Staten har en eierandel i Telenor på 53,97 prosent via Nærings- og fiskeridepartementet.
Næringsdepartementet ble orientert om saken i Pakistan den 21. november.
– Arbeid mot økonomisk kriminalitet er viktig, og regjeringen er opptatt av at alle selskaper jobber aktivt med dette. Denne saken handler om forhold som hører inn under selskapets ansvarsområde, og eventuelle spørsmål bør rettes til Telenor, skriver statssekretær Magnus Thue i en epost til DN.
Også Telenor-styret er nå tett på.
– Styret har tidlig blitt varslet om denne saken og følger arbeidet med granskningen spesielt tett gjennom sin sustainability og compliance komité, opplyser styreleder Gunn Wærsted i Telenor via konsernets kommunikasjonsavdeling.
Denne styrekomiteen består av fire styremedlemmer og ledes av mangeårig Telenor-styremedlem Sally Davis som er bosatt i Storbritannia og har lang fartstid fra telekom-bransjen. Hun har sittet i Telenor-styret siden 2011. I tillegg sitter styreleder Gunn Wærsted og nestleder Jørgen Kildahl, samt ansatterepresentant Anita Steine, i denne styrekomiteen.
Digital bank
I fjor våres fikk Telenor Microfinance Bank inn kinesiske Ant Financial som eier. Selskapet betalte 184,5 millioner dollar for en eierandel på 45 prosent. Telenor-selskapet ble dermed verdsatt til 410 millioner dollar.
Telenor Microfinance Bank tilbyr mikrofinansiering og relaterte finansielle tjenester til den delen av befolkningen i Pakistan som ikke har tilgang til banktjenester og hadde i fjor mer enn 20 millioner kunder.
Den pakistanske banken ble etablert i 2006 av Nadeem Hussain under navnet Tameer Microfinance Bank. To år senere kjøpte Telenor 51 prosent av aksjene for 12,5 millioner dollar. Det norske telekonsernet overtok de resterende aksjene i 2018 for en ukjent sum.
Ant Financial, tidligere Alipay, er tilknyttet kinesiske Alibaba Group. Ant Financial er et av de høyst verdsatte fintech-selskapene i verden med en anslått markedsverdi på 150 milliarder dollar.
Trøbbel i Pakistan
Det er ikke bare mulig banksvindel Telenor sliter med i Pakistan. Landet er blitt en kraftig hodepine for Telenor. På kort tid har lønnsomheten i den pakistanske virksomheten blitt kraftig svekket grunnet devaluering av landets valuta samt innføring av en særskatt. I tredje kvartal falt Telenors driftsinntekter i Pakistan med 29,4 prosent til 1,4 milliarder kroner. Driftsresultat ble svekket med hele 81 prosent – en milliard kroner – til 232 millioner kroner.
Samtidig har en norsk hendelse skapt problemer for Telenors merkevare i Pakistan.
Den 16. november brente anti-islam-demonstranter Koranen på torget i Kristiansand. Politiet grep inn og stoppet brannen og arresterte flere personer.
Hendelsen i sørlandsbyen ble filmet og møtt med kraftige reaksjoner fra land som Tyrkia og Pakistan. Med en emneknagg «BoycottNorway» ble folk oppfordret til å boikotte norske selskaper som Telenor.
I slutten av november rykket Telenor inn en annonse på førstesiden av den pakistanske avisen The Dawn hvor selskapet fordømte brenningen i Kristiansand.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.