En milliardhandel i fasjonable Kensington i London skaper vansker for verdens minste stat. Pressekontoret til Pave Frans meldte fredag at Vatikanet har gått til det uvanlige skrittet å arrestere en italiensk forretningsmann.

Forretningsmannen, med base i London, var mellommann da Vatikanet kjøpte seg inn i en stor eiendom i Sloane Avenue i Chelsea. Transaksjonen skal totalt ha kostet Vatikanet 300 millioner dollar. Nå har det meste gått skeis.

Historien viser at Den hellige stol ikke er fremmed for å bruke hemmelighetsfulle sveitsiske banker og fond i Luxembourg i sine investeringer. Den italienske forretningsmannen som nå er arrestert, var sentral i handelen, og skal ha tjent 10 millioner euro i kommisjon. Han mistenkes også for å ha bidratt til å blåse opp prisen betydelig, slik at Vatikanstaten står i fare for å tape store penger.

12 års fengsel

Vatikanstaten har såkalt jurisdiksjon over 0,44 kvadratkilometer i Roma. Verdens minste stat har en befolkning på rundt 1000 innbyggere, og er lite plaget av kriminalitet. Likevel har Vatikanet en egen politistyrke, Corpo della Gendarmeria, og egen påtalemyndighet. Det er imidlertid svært uvanlig at statsborgere fra andre land blir arrestert. Det skjedde altså fredag, da Vatikanstatens påtaleansvarlig utstedte en arrestordre på den italienske forretningsmannen.

– Den mistenkte er siktet for flere tilfeller av utpressing, underslag, grov svindel og hvitvasking, handlinger som kan gi inntil 12 års fengsel i henhold til Vatikanstatens lover, ifølge pressemeldingen.

Det bekreftes at arrestasjonen er knyttet til eiendomshandelen i Sloane Avenue i London.

Razzia i Vatikanet

Vatikanstaten investerte i eiendommen i 2014 med penger som sto i to sveitsiske banker, noe som anses som uvanlig. Den lille staten har sin egen hemmelighetsfulle bank, Istituto per le Opere di Religione (IOR), som forvalter rundt tre milliarder euro.

I oktober i fjor ble fem ansatte i Vatikanstaten suspendert og dokumenter og datamaskiner ble beslaglagt i kontorene til den lille statens sekretariat. I februar i år gjennomførte politiet en razzia mot en høytstående katolsk prest. Og nylig fikk Vatikanet arrest i en konto i den sveitsiske storbanken Credit Suisse. Alt dette knyttes ifølge Financial Times til eiendomstransaksjonen i London.

Pave Frans uttalte seg om skandalen som da var under opprulling på en pressekonferanse i november i fjor. Han bekreftet da at han personlig hadde godkjent razziaen mot statens sekretariat i oktober. Paven ønsket ikke å forhåndsdømme, men var enig i at eiendomshandelen har utviklet seg til en skandale for Vatikanet.

– De har gjort ting som virker ugreie.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.