NRK sendte tirsdag dokumentaren «Ikke i mitt nabolag» der kanalen følger regiondirektør Eirik Eide i UDI når han reiser rundt til steder der det vurderes å opprette asylmottak. Det er Bolkesjø i Telemark og bydelen Montebello i Oslo som står i sentrum, og seerne får bli med på deler av folkemøtene som er holdt i forbindelse med saken.

Ifølge NRK er motstanden mot å få et asylmottak i nabolaget enorm og naboene mobiliserer til kamp, der det er sterke følelser i sving.

- Det er propaganda

- Det er uredelig journalistikk å være til stede på et møte og referere det så ensidig. Det er ikke journalistikk, det er propaganda, sier Venstres representant Margrethe Geelmuyden i bydelsutvalget i Ullern.  Hun var selv til stede på folkemøtet som NRK i tirsdagens dokumentar viste utdrag fra.

Margrethe Geelmuyden
Margrethe Geelmuyden (Foto: Aschehoug)
Geelmuyden forteller at Montebello er et helt vanlig nabolag med barnefamilier, der få kjenner seg igjen i bildet som tegnes av NRK. Hun mener folkemøtet var redigert på en misvisende måte.

- Det var et informasjonsmøte der mange hadde ulike spørsmål og meninger. Noen ga uttrykk for at de syntes det var fint med asylmottak, andre kom med relevant informasjon om nærmiljøet og noen var også redde og ga uttrykk for at det var skummelt med tusen asylsøkere i en kontorbygning i et inneklemt område midt i et boligområdte med rekkehus , blokker og villaer, sier Geelmuyden og legger til:

- NRK er til stede på hele møtet, men velger seg de to personene som er mest frittalende og engstelige. To eldre mennesker, som NRK velger å holde frem som representanter for naboene og sier «dette er Montebello!»

Les også: Flyktninger fyller oljetomrom dn+

Akersposten har også omtalt saken, der leder av bydelsutvalget Carl Oscar Pedersen (H) i bydel Ullern kaller programmet for «mobbing».

Lysekroner og persiske tepper

Geelmuyden mener allmennkringkasterens fremstilling av bydelen fyrer opp under fordommer.

- Det brukes visuelle virkemidler der kamera kjærtegner eplehagene, villaene og mannen som kikker bak gardinene. På dramatisk vis ser vi lysekroner og persiske tepper. «This is Montebello», her får man alle sine våte drømmer og fordommer om Oslo vest bekreftet. Til musikk, legger hun til.

Bydelspolitikeren mener Brennpunkt-dokumentaren bidrar på uheldig måte til en viktig debatt.

- Asyldebatten er så vanskelig og følelslesladet, det er så mye hat og fordommer, det er også vold og trusler. Det er en debatt der vi trenger færre fordommer, mer klokskap og flere nyanser. Hvorfor skal da NRK bruke lisenspengene til folk til å lage søppel og drive ensidig hatpropaganda mot et bestemt nabolag? spør Venstrepolitikeren som mener det ligger mye makt i formidling.

- Hvis du klarer å stemple et nabolag slik at man kan avfeie dem i enhver debatt, så er det en måte å få makt på, avslutter Geelmuyden som har sendt saken inn til Kringkastingsrådet.

Les også: «Frikjent» for sykkelspøk

- Aldri opplevd så massiv motstand

DN har vært i kontakt med redaktør Odd Isungset i Brennpunkt, som viser til et svar redaksjonen har lagt ut på sin Facebook-side, der Margrethe Geelmuyden har publisert sin kritikk. Redaksjonen viser til at den har fulgt regiondirektør Eirik Eide i UDI.

Redaktør Odd Isungset i NRK Brennpunkt.
Redaktør Odd Isungset i NRK Brennpunkt.
- Han har vært på en rekke møter for å snakke med beboere i områder der det kan komme flyktningemottak. Han karakteriserer møtet på Montebello som et av de verste og sier at han aldri har opplevd så massiv motstand noe annet sted, skriver redaksjonen og fortsetter:

- Det var delte meninger på folkemøtet, men en klar overvekt av mennesker som var svært skeptiske til mottaket og til antall asylsøkere som skulle komme dit. Det var kun én som uttalte seg udelt positivt om å få et asylmottak med så mange beboere i nabolaget i løpet av de to timene folkemøtet varte. (Saken fortsetter under).

 

NRK skriver i sitt svar til Geelmuyden at kanalen ønsket å intervjue flere av de som var på møtet, men at de fleste vegret seg for å stille opp.

- Vi er takknemlig for at to av dem valgte å stille opp. En av dem var nærmeste nabo til bygningen der mottaket skulle ligge, en hadde frontet noe av motstanden i mediene. Vi har ikke hevdet at de to er representative for alle beboere på Montebello, men vi syns de speiler mange av de holdningene som kom fram på folkemøtet, skriver redaksjonen som til slutt lenker til en video av hele folkemøtet på Montebello på bydelens nettside.

 

Les også:

 

Se på DNtv:

Slik blir den nye terminalen på Gardermoen
Om et år kan du ankomme nye terminal nord på Gardermoen. Bygget preges av moderne arkitektur og nye tanker for hvordan samme terminalbygg kan brukes for både innenlands- og utenlandspassasjerer.
01:51
Publisert:

Tårer i øyekroken da Oslos siste videosjappe kom til «the end»
DN møtte triste eiere og kunder på Video Nova på Majorstuen på butikkens siste dag: - En æra er forbi.
02:31
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.