De massive dataangrepene mot flere store bedrifter i norsk finansektor, etterforskes nå av Kripos.

Det bekrefter politiadvokat og etterforskningsleder Erik Moestue i Kripos overfor DN.

- Kripos følger fortløpende situasjonen knyttet til elektroniske angrep mot norske bedrifter, opplyser han i en epost.

Vanskelig etteforskning

En rekke bankvirksomheter, teleselskaper og flyselskaper har bekreftet overfor DN at it-systemene deres tirsdag ble rammet av et såkalt DDoS-angrep, som er en metode brukt av datakriminelle for å overbelaste nettsiders kapasitet så de blir utilgjengelig for brukerne.

- Denne type kriminalitet som strafferettslig er grovt skadeverk med 6 års strafferamme, er vanskelig å etterforske idet gjerningsmennene som regel benytter seg av utenlandske tjenester for å vanskeliggjøre sporing. På nåværende tidspunkt ønsker vi ikke å gi ytterligere opplysninger, legger Moestue til.

LES OGSÅ: Norges Bank bekrefter: Dette har ingen klart før

Slik forholder du deg til dataangrepene

Ukjent hensikt

Foreløpig er det ukjent hvem som står bak angrepene og hva hensikten med disse er. DN har imidlertid mottatt epost fra en person som hevder å være medlem av nettaktivistgruppen Anonymous Norway og som påstår å stå bak angrepene.

«Tango Down | Status OFFLINE. We are Anonymous. We are Legion. We do not forgive. We do not forget. Excpect us», heter det i denne.

Fagdirektør Roar Thon i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet har tidligere informert DN om at motivasjonen bak angrepene kan «variere veldig».

- Det kan være for å markere seg eller rette oppmerksomhet mot en politisk sak. Det kan være regelrett sabotasje eller hærverk for moro skyld. Eller det kan være økonomisk motivert, sier han på generelt grunnlag.

Lignende saker

Kripos har ved flere anledninger etterforsket lignende saker hvor de fornærmede påføres omfattende økonomisk tap.

Senest 31. mars i år avsa Oslo tingrett dom i sak mot fem personer som ble dømt for å ha kjørt elektroniske angrep mot serveren til Arbeiderpartiet i forbindelse med landsmøtet i 2011.

Lovanvendelsen ble anket av to av de domfelte, men er ved Borgarting lagmannsretts beslutning 17. juni i år nektet fremmet.

LES OGSÅ: - Det er grunn til å være veldig bekymret

Flyr helikopter til hytta

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.