Kripos aksjonerte onsdag sammen med Økokrim, flere politidistriker, Nav og Skattekrim hos Skatt øst, mot et miljø politiet mener over tid har drevet grov og organisert økonomisk kriminalitet. Flere pågripelser og ransakinger ble gjennomført mot personer tilknyttet transport- og renholdsbransjen på Østlandet, og over 200 tjenestepersoner er involvert i aksjonen.

18 personer er pågrepet gjennom dagen, og de siktede er pågrepet i Oslo, på Romerike og i Drammen. Det er gjort ransakinger på en rekke steder og det er tatt store beslag i saken, ble det opplyst på pressekonferansen i ettermiddag.  Kripos utelukker ikke flere pågripelser.

Politiet mener legale selskapsstrukturer er misbrukt, velferdsordninger er utnyttet, det skal være omfattende ID-misbruk og andre typer kriminalitet.

-  Vi mener å ha identifisert et stort antall ID-bedratte hvor det med falske dokumenter blant annet er tatt opp store lån, startet selskaper og gjort store innkjøp, sa politiadvokat Håvar Undeland i Kripos.

Flere av personene som skal ha vært utsatt for ID-bedrageri kan ha blitt utnyttet fordi de har en sbak tilknytning til Norge, tror politiet. Det er også mistanker om svart arbeid og sosial dumping.

- Vi har i lang tid advart mot arbeidsmarkedskriminalitet, og vi mener at etterforskningen i denne saken så langt viser hvordan arbeids- og velferdssystemet vårt utnyttes. Vi ser også hvordan personer med løs tilknytning til Norge lett blir brukt til kriminelle formål, sa Kripos-sjef Ketil Haukaas.

Flere av de pågrepne vil bli fremstilt for varetektsfengsling fredag, ble det opplyst på pressekonferansen onsdag ettermiddag.

- Økokrim har de siste årene vært tydelige på at organisert misbruk av økonomiske strukturer og misbruk av velferdssystemer skjer systematisk og er en voksende utfordring. De små bekkene blir ofte en veldig stor å, og vi må stoppe folk som forsøker å utnytte systemene våre, sa førstestatsadvokat Håvard Kampen i Økokrim.

Les også: Budbiltopp kjørte millionbiler og donerte penger

Storrazzia mot budbilnettverk  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.