Da Statistisk Sentralbyrå i mai la frem sin rapport om økonomiske utsikter, ble det tegnet et heller dystert bilde for nordmenn flest.

Ledigheten skulle kraftig opp, boligprisene skulle ned og lønnsveksten moderat.

Nå er imidlertid optimismen tilbake, og de nye prognosene viser at de aller fleste få det mye bedre i årene som kommer enn man først hadde trodd.

Les alt om rapporten her: - Ledigheten vil øke i lang tid

Lave renter
For det første kommer norske boligeiere fortsatt til å nyte godt av lave renter en god stund fremover, selv om SSB antar at rentebunnen er passert. Norges Bank kommer til å sette styringsrenten gradvis opp, men ikke før i desember.

Og fordi utslaget i renten man betaler i banken kommer noe senere enn endringen i styringsrenten, blir det, hvis man tror på SSB sine prognoser, ikke høyere utlånsrenter før tidligst i februar.

I 2010 kommer snittrenten til å ligge på 3,7 prosent. Rentetoppen kommer ikke før i 2012, med en estimert rente på syv prosent.

Boligprisvekst i vente
Samtidig kommer boligprisene til å fortsette å trekke oppover til høsten. SSBs boligprisanslag er kraftig oppjustert, fra -2,3 prosent til en vekst på 2,2 prosent.

Det betyr at for de som eier bolig kommer verdien på boligen til å stige. Til neste år tror SSB at boligprisveksten virkelig kommer til å skyte fart, til en oppgang på 6,2 prosent fra det tidligere prognosenivået på 2,2 prosent. Også i 2011 kommer boligprisveksten til å være på over seks prosent.

Også lønnsveksten blir høyere enn SSB trodde i mai. I 2009 kommer lønnsveksten til å ligge på fire prosent, opp fra mai-prognosen på 2,8 prosent. Til neste år og i 2011 ventes lønnsveksten til 3,7 prosent, en liten oppjustering fra den tidligere prognosen.

Mindre bratt
SSB venter nå at oppgangen i ledigheten blir mindre bratt enn tidligere anslått. I forrige utgave ventet SSB en aku-ledighetsrate på 3,8 prosent i år og 4,6 prosent i 2010 og 2011.

Nå tror SSB at årets ledighetsrate blir på 3,3 prosent, før den stiger til 3,9 prosent i 2010 og altså 4,0 prosent i 2011.

Samtidig forventes det at inflasjonen holder seg fortsatt lav, med en prisvekst på 1,9 prosent i 2009, 0,9 prosent i 2010 og to prosent året etter. Dette er langt under inflasjonsmålet til Norges Bank, som styrer etter en årlig prisvekst på 2,5 prosent.

I sum gjør det at husholdningenes realdisponible inntekt blir høyere enn man trodde i mai. Inntektsestimatet er noe oppjustert til en vekst på 2,8 prosent i 2009, og kraftig oppjustert til 5,6 prosent i 2010. At husholdningene får mer å rutte med vil igjen gi positive effekter for norsk økonomi, ettersom det gir økte etterspørselsimpulser.

Ikke siden 2007, da husholdningenes realdisponible inntekt økte med 5,9 prosent, har utviklingen vært mer positiv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.