Italia fikk låne de tre milliarder euroene landet ønsket å hente i dagens auksjon av femårige statsobligasjoner. Men renten ble langt høyere enn landet tidligere har betalt.

Italia må betale en årlig rente på 6,29 prosent i de fem årene lånet varer. Ifølge Bloomberg News er renten den høyeste landet har betalt for å låne i markedet siden 1997. I en tilsvarende auksjon for en måned siden ble renten 5,32 prosent for femårige lån.

Renten var likevel litt lavere enn renten på tilsvarende lån i markedet. I annenhåndsmarkedet ble italiensk statsgjeld med fem års løpetid handlet med en rente på 6,36 prosent like før resultatet fra auksjonen ble kjent.

I annenhåndsmarkedet har renten på tilsvarende lån steget i etterkant av auksjonen. I skrivende stund er renten på 6,53 prosent.

På de europeiske børsene så det først ut til å være lettelse over at renten ikke ble høyere enn 6,29 prosent i auksjonen. Senere har imidlertid de store børsene snudd ned.

Les mer. Børsen endte i rødt

«Må levere»
Rente- og valutastrateg Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities mener renten i auksjonen isolert sett var altfor høy, selv om den første markedsreaksjonen til en viss grad kunne tolkes som en lettelse. Over tid vil en statsrente på dette nivået imidlertid ikke være bærekraftig for landet.

Han viser til at Italia frem til april neste år har et refinansieringsbehov på 200 milliarder euro. Med et rente på dette nivået klarer Samtidig er størrelsen på eurosonens krisefond på 240 milliarder euro.

- Det illustrerer at stabiliseringsfondet slik det er nå ikke har stor nok kapasitet til å berge Italia, sier Wilhelmsen til DN.no.

I aksjemarkedet førte Silvio Berlusconis varslede avgang til en viss lettelse mot slutten av forrige uke. At både Italia og Hellas nå har teknokrater som regjeringsledere var ifølge Wilhelmsen «det beste markedet kunne håpe på».

Men nå begynner den vanskelige jobben for Italias statsminister Mario Monti og Hellas statsminister Lucas Papademos.

- I verste fall er det potensialet som ligger i at de har fått ny ledelse tatt ut. Nå må de begynne å levere hvis den positive utviklingen i markedet skal fortsette, både i aksjemarkedet og statsrentene, sier Wilhelmsen.

Les også:

<b>- Et spørsmål om å få tilbake tilliten</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.