Oljefondet har vært i hardt vær det seneste året. Andre kvartal var preget av fortsatt uro i finansmarkedet og direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management, NBIM karakteriserer det som en mangefasetert krise.

- I tillegg til en likviditetskrise er dette også i ferd med å utvikle seg til en kredittkrise, sa direktøren da han la frem tallene tirsdag formiddag.

Avkastningen på fondet, som offisielt går under navnet Statens pensjonsfond - Utland, har avtatt betraktelig mens det har stormet i finansmarkedene.

Les også: Oljefondets marerittår

Oljefondets markedsverdi ved utgangen av andre kvartal er på 1.992 milliarder kroner, etter å ha blitt tilført 91 milliarder i løpet av kvartalet. Ved utgangen av første kvartal var fondets markedsverdi på 1.946 milliarder kroner.

45 milliarder manko
Det vil si at 45 milliarder kroner er forsvunnet fra fondet. Negativ avkastning på investerte midler bidro til å redusere verdien med 39 milliarder kroner. I tillegg ble fondets kroneverdi redusert med 6 milliarder kroner som følge av en sterkere kronekurs i forhold til de valutaene som fondet er investert i.

Ved utgangen av juni ifjor var verdien av oljefondet 1.939,5 milliarder kroner.

- Denne typene svingninger er noe vi må forvente i tiden fremover. Med et fond på 2000 milliarder vil de kvartalsvise svingningene være på 110 milliarder. Grunnen til dette er delvis mer urolige markeder og delvis at fondet har større aksjeandel, sa Slyngstad.

Dårlig nå – bedre for fremtidens gamle
Slyngstad mener vi kan tåle tap og at de på sikt kan slå heldig ut for morgensdagens pensjonister.

- Turbulente markeder fører til at investorene krever en høyere risikopremie. Det bør i teorien være slik at aksjene blir lavere priset i dårligere tider. Uro i finansmarkedet er slik sett en fordel for fremtidens pensjonister.

Finansdepartementet har tatt høyde for 0,75 prosent svingning per kvartal og ifølge Slyngstad er dagens situasjon godt innenfor. Han vil ikke dramatisere tapet og mener dette er et normalt kvartal. Vekting av investeringer vil neppe endres med hensyn til det finansielle bildet vi nå ser.

- Dette er et stort fond og det er vanskelig å selge oss raskt ned, sa han til DN.no.

Negativ avkastning
Avkastningen i andre kvartal ble minus 1,9 prosent målt i internasjonal valuta. Dette er 0,24 prosentpoeng høyere enn referanseporteføljene Finansdepartemenetet har fastsatt.

- Andre kvartal 2008 ble preget av betydelige svingninger både i aksjemarkedene og i ulike deler av rentemarkedene, skriver Yngve Slyngstad i resultatmeldingen.

- Krisen i det finansielle systemet fortsatte med rapportering av store tap i internasjonale finansinstitusjoner. Lavere vekst og økende inflasjon førte til lavere inntjeningsforventninger i bedriftene.

Aksjeporteføljen er for første gang over 50 prosent, noe som skyldes at Finansdepartementet i juni i fjor bestemte at fondets strategiske andel skulle økes fra 40 til 60 prosent.

Nedgang på årsbasis
Ifølge kvartalsrapporten er den årlige veksten i oljefondet det seneste året nå på minus 6,93 prosent, mot 6,04 prosent de seneste fem årene.

Samtidig har den årlige prisveksten det seneste året vært på 3,98 prosent, mot 2,63 prosent de seneste fem årene.

Hva synes du om forvaltningen av oljefondet?

Diskutér her!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.