Prisene på en rekke matvarer, deriblant korn, har økt kraftig de siste ukene.

Den russiske statsministeren, Vladimir Putin, bidro torsdag til å sende kornprisene opp. Markedsreaksjonene kom etter at han sa at Russland forlenger sitt korneksportforbud i 12 måneder, frem til slutten av desember 2011.

Ifølge Putin kan det bare bli aktuelt å løfte forbudet etter neste års høsting. Eksportforbudet er innført på grunn av tørke i sommer.

Les: Russland forlenger eksportforbud av korn

Hvilken høsting?
Fredag demper et russisk analysebyrå dramatikken i uttalelsen. Russiske myndigheter vil sannsynligvis vurdere å avslutte landets korneksportforbud i juli 2011, melder det Moskva-baserte analysebyrået SovEcon fredag, ifølge Agrimoney.com.

Administrerende direktør Andrei Sizov i SovEcon sier til Agrimoney.com at Putins uttalelse sannsynlig viste til sommerhøstingen, som starter sent i juni.

- Jeg har en følelse om at myndighetene kommer til å si at; hvis vi har i det minste en gjennomsnittlig avling neste år, så er det ikke en god ide å forby eksport lenger, sier han til Agrimoney.com.

Krisemøte i FN
FNs matvareorganisasjon, FAO, har kalt inn til et møte i forbindelse med at prisen på en rekke matvarer har steget.

Fredagens innkalling kom dagen etter at Putins uttalelse. Det har vært voldelige demonstrasjoner i Mosambik denne uka i forbindelse med stigende brødpriser.

De siste ukene har prisen på hvete på verdensmarkedet plutselig skutt i været, melder BBC.

– Hensikten med møtet er å få eksportørene og importørene til å diskutere passende reaksjoner på den nåværende markedssituasjon, opplyser en FAO-tjenestemann som understreker at det ikke er snakk om et krisemøte.

Møtet skal holdes 24. september.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.